fbpx

Hoitavan Hengityksen taustalla Buteyko-menetelmä

Hoitavan Hengityksen taustalla Buteyko-menetelmä 2020-07-14T07:45:47+03:00

Buteyko-menetelmä

Hoitava Hengitys HB ®  pohjautuu tutkittuun Buteyko-menetelmään.

Buteyko-menetelmän kehitti ukrainalaissyntyinen lääkäri Konstantin Buteyko (1923-2003), joka opiskeli lääkäriksi Moskovassa 1950-luvulla. Hän tarkkaili kuolevien ihmisten hengitystä ja totesi näiden hengityksen muuttuvan terveydentilan huonontuessa. Hengitys kiihtyi tiheäksi, tai muuttui raskaaksi, eli heidän hengittämänsä ilmamäärä eli hengitysvolyymi, kasvoi.

Hän itse kärsi vakavasta verenpainetaudista sekä siihen liittyvistä kovista päänsäryistä. Mitatessaan omaa hengitysvolyymiaan hän sai todeta myös sen olevan liian suurta optimaaliseen hengitysvolyymiin (4-6 l/min.) nähden.

Buteyko pohti, että mikäli hengitysvolyymi suurenee aina sairauden edetessä, voisiko asetelman kääntää toisinpäin? Voisiko hengitystä tietoisesti pienentämällä saada aikaan terveydentilan kohenemista? Hän testasi tätä itsellään ja hengitysharjoitusten avulla sai pienennettyä hengitysvolyyminsa normaaliksi. Tässä vaiheessa hänen päänsärkynsä olivat lakanneet ja verenpaine normalisoitunut.

Havainto sai hänet omistautumaan hengityksen tutkimiselle koko ammatillisen uransa ajaksi, eli useiksi vuosikymmeniksi.  Hän opetti kehittämänsä menetelmän tuhansille potilailleen ja 200 lääkärikollegalleen. Buteyko johti Neuvostoliitossa kymmeniä kliinisiä tutkimuksia sekä julkaisi tutkimuksistaan satoja artikkeleita. Hän testasi menetelmää hyvin laajalla potilasryhmällä, jotka kukin kärsivät mitä erilaisimmista sairauksista. Menetelmästä hyötyivät niin Tsernobylin säteilyonnettomuuden uhrit kuin AIDS-potilaatkin. Suurin osa tutkimusaineistosta on vielä kääntämättä, eli venäjänkielistä.

Buteyko-menetelmä länsimaissa

Länsimaihin menetelmä levisi 1990-luvun alussa, jolloin professori Buteykon oppilas Alexander Stalmatsky koulutti Australiassa ensimmäisiä länsimaisia Buteyko-ohjaajia. Australia oli ensimmäinen länsimaa, jossa myös järjestettiin kliininen tutkimus astmaatikoille vuonna 1994.

Suurin osa tutkimuksista on tehty astmapotilailla. Menestyksekkäiden tulosten ansiosta menetelmä on saanut Iso-Britanniassa terveysviranomaisten virallisen hyväksynnän astman täydentävänä hoitomuotona. Astmaatikkojen lisäksi Buteyko-menetelmästä ovat hyötyneet merkittävästi myös mm. uniapneetikot, kuorsaajat sekä kroonisesta tukkoisuudesta tai paniikkihäiriöstä kärsivät.

Buteyko-ohjaajien toivomus on, että menetelmästä tehtäisiin lisää riippumattomia tutkimuksia, koska asiakaskokemukset osoittavat vahvasti, että menetelmä toimii. Rahoituksen saaminen lääkkettömän menetelmän tutkimuksille on kuitenkin hyvin haastavaa. Esimerkkinä tästä skotlantilaisen lääkäri Jill McGowanin ponnistelut tutkimuksen järjestämiseksi. Ennen lääkäriopintojaan, sairaanhoitajana toimiessaan hän yritti turhaan saada virallisia tahoja rahoittamaan Buteyko-tutkimusta. Lopulta hän rahoitti tutkimuksen itse myyden oman kotitalonsa. Kyseessä oli maailman suurin kliininen testi, johon osallistui 600 astmaatikkoa. British Thoracic Society, 4. Dec, 2003: ”Those patients who were taught the Buteyko Institute Method all experienced significant improvement in asthma, with reduced symptoms, reduced medication and improvment in quality of life:

  • Astman oireet vähenivät 98 %
  • Avaavan lääkkeen tarve väheni 98 %
  • Hoitavan lääkkeen tarve väheni 92 %.

Buteyko-ohjaajia toimii maailmalla tuhansia. Osa ohjaajista on järjestäytynyt pyrkien vahvistamaan menetelmän virallista asemaa:

Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share