Buteyko-menetelmä
Hoitava Hengitys HB ® pohjautuu tutkittuun Buteyko-menetelmään.
Konstantin Buteyko oli ukrainalaissyntyinen lääkäri ja tiedemies, joka teki yhden lääketieteen historian merkittävimmistä, mutta vielä tänäkin päivänä aliarvostetuista löydöistä. Tämä oli hengityksen merkitys, ei ainoastaan elämän ylläpitäjänä tai parannuskeinona, vaan myös hämmästyttävän monien sairauksien aiheuttajana.
Buteyko syntyi Ivanitsassa (noin 155 km Kiovasta) 27. tammikuuta 1923 ja aloitti lääketieteelliset opiskelunsa vuonna 1946 Moskovan lääketieteellisessä instituutissa. Käytännön harjoittelutehtävänä hänen tuli tarkkailla parantumattomasti sairaiden potilaiden hengitystä. Hän käytti satoja tunteja hengitysmallien tarkkailuun ja kirjaamiseen todeten, että jokaisen potilaan hengitys lisääntyi heidän tilansa heikentyessä ja kuoleman lähestyessä.
Buteyko itse kärsi voimakkaista päänsäryistä ja vuonna 1952 hänellä diagnosoitiin vakava verenpainetauti. Opiskellessaan pääaineenaan kliinistä terapiaa hän alkoi pohtia, voisiko hänen omankin tilansa taustalla olla liian suuri hengitys. Hän ryhtyi vähentämään hengitystään, ja pian hänen päänsärkynsä sekä muut kivut lakkasivat. Vahvistaakseen havaintoaan hän suurensi uudelleen hengitystään, jolloin kivut palasivat, mutta katosivat jälleen hengityksen pienentämisen seurauksena. Buteyko ei vielä tuolloin ymmärtänyt, kuinka merkittävästä löydöstä oli kyse, mutta se sai hänet etsimään ja myös löytämään hypoteesia tukevaa teoriatietoa. Tiedettiin, että hiilidioksidin voimakas uloshengittäminen aiheutti kouristuksia, jotka heikensivät hapensaantia elintärkeisiin elimiin, kuten aivoihin. Tämä saa ihmisen voimistamaan hengitystään, eli käynnistämään itseään ruokkivan noidankehän.
Buteyko tutki astmaa sairastavien potilaiden lisäksi myös muista sairauksista kärsivien potilaiden hengitystapoja ja havaitsi, että monet heistäkin hyperventiloivat ja myös heidän oireensa lievittyivät kun hengitystä vähennettiin.
Buteyko kehitti vuosien ajan ohjelmaa hengityksen mittaamiseksi sekä potilaiden hengityksen normalisoimiseksi. Menetelmän kulmakiviä olivat suuhengityksestä nenähengitykseen siirtyminen, lievän ilmanälän synnyttäminen hengityksen vähentämisen ja kehon rentoutuksen kautta, sekä muut elämäntapamuutokset.
Lääketieteen laitos ei ollut Buteykon työlle myötämielinen, joten tunnustusta saadakseen Buteyko toteutti 200 ihmisen kliinisen tutkimuksen. Tutkimuksella, jonka tulokset hän esitteli instituutin tieteelliselle foorumille vuonna 1960, Buteyko osoitti, että kehon hiilidioksiditaso on yhteydessä ihmisen terveydentilaan ja että terveydentilaa voidaan kohentaa hengityksen avulla. Lääkkeisiin ja leikkauksiin nojaava lääketiede ei tälle suoraa hyväksyntää myöntänyt, mutta Buteyko sai luvan jatkaa tutkimuksiaan. Apunaan Buteykolla oli 200 lääkärin tiimi, joiden työn ansiosta vuoteen 1967 mennessä yli tuhat astmaa ja muita sairauksia sairastavaa potilasta oli toipunut Buteykon menetelmiä käyttämällä. Buteyko julkaisi useita kymmeniä lääketieteellisiä julkaisuja ja hänen kollegansa tekivät aiheesta useita väitöskirjoja. Tutkimusmateriaalit ovat suurelta osin edelleen venäjänkielisiä, mutta osa on käännetty englanninkielelle.
Tiedeyhteisön vastustuksen kasvaessa Buteyko joutui hyökkäysten kohteeksi ja hänen laboratorionsa suljettiin. Samalla kuitenkin hänen potilastyönsä tuotti tulosta ja julkisen tuen ansiosta Buteyko sai terveysministeri Petrovskylta lupauksen kannattaa Buteyko-menetelmän hyväksymistä lääketieteellisenä vakiokäytäntönä, mikäli seuraava tutkimus osoittaisi 80 prosentin onnistumisasteen. Tutkimukseen osallistui 46 potilasta, joista kaikkien voitiin todeta parantuneen menetelmällä. Virallisen tunnustuksen tutkimuksesta Buteyko vastaanotti vasta vuonna 1983, jolloin Neuvostoliiton keksintöjen komitea myönsi menetelmälle patentin nimeltä ”Hypokapnian (hiilidioksidivajeen) hoitomenetelmä.”
Lue lisää hiilidioksidin tehtävistä täältä.
Buteyko-menetelmä länsimaissa
Länsimaihin menetelmä levisi 1990-luvun alussa, jolloin professori Buteykon oppilas Alexander Stalmatsky koulutti Australiassa ensimmäisiä länsimaisia Buteyko-ohjaajia. Australia oli ensimmäinen länsimaa, jossa myös järjestettiin kliininen tutkimus astmaatikoille vuonna 1994.
Suurin osa tutkimuksista on tehty astmapotilailla. Hyvien tulosten ansiosta menetelmä on saanut Iso-Britanniassa terveysviranomaisten virallisen hyväksynnän astman täydentävänä hoitomuotona. Astmaatikkojen lisäksi Buteyko-menetelmästä ovat hyötyneet merkittävästi myös mm. uniapneetikot, kuorsaajat sekä kroonisesta tukkoisuudesta tai paniikkihäiriöstä kärsivät.
Buteyko-ohjaajien toivomus on, että menetelmästä tehtäisiin lisää riippumattomia tutkimuksia, koska asiakaskokemukset osoittavat vahvasti, että menetelmä toimii. Rahoituksen saaminen lääkkettömän menetelmän tutkimuksille on kuitenkin haastavaa. Esimerkkinä tästä skotlantilaisen lääkäri Jill McGowanin ponnistelut tutkimuksen järjestämiseksi. Ennen lääkäriopintojaan, sairaanhoitajana toimiessaan hän yritti turhaan saada virallisia tahoja rahoittamaan Buteyko-tutkimusta. Lopulta hän rahoitti tutkimuksen itse myyden oman kotitalonsa. Kyseessä oli maailman suurin kliininen testi, johon osallistui 600 astmaatikkoa. British Thoracic Society, 4. Dec, 2003: ”Those patients who were taught the Buteyko Institute Method all experienced significant improvement in asthma, with reduced symptoms, reduced medication and improvment in quality of life:
- Astman oireet vähenivät 98 %
- Avaavan lääkkeen tarve väheni 98 %
- Hoitavan lääkkeen tarve väheni 92 %.
Lisää tutkimuslinkkejä löydät täältä.
Nykyään menetelmä tunnetaan ympäri maailmaa ja arvellaan, että jo yli 100 000 ihmistä on soveltanut hoitoa Venäjällä, noin 25 000 Australiassa ja Uudessa-Seelannissa ja monet tuhannet Isossa-Britanniassa. Ensimmäiset suomalaiset Buteyko-ohjaajat ovat tietääkseni kouluttautuneet 2000-luvun alkupuolella, mutta vasta viime vuosina menetelmä on tullut Suomessa laajempaan tietoisuuteen. Itse kävin Buteyko-ohjaajakoulutuksen Patrick McKeownin opissa keväällä 2013 ja olen siitä saakka tuonut tätä lääkkeetöntä ja luonnonmukaista oppia niin terveytensä itsehoidosta kiinnostuneille, kuin hyvinvoinnin ammattilaisillekin.
Haastavat ajat lukuisine stressin aiheineen lisäävät ihmisten terveysongelmia, mutta näiden hoito kriisiytyvässä terveydenhuollossa ei enää ole aivan yksinkertaista. Tämä saa ihmiset kiinnostumaan yhä enemmän myös toimivista itsehoitomenetelmistä.
Heidän lisäkseen Buteyko-menetelmään pohjautuva Hoitava Hengitys HB ® kiinnostaa myös täydentävien hoitomuotojen sekä terveydenhuollon itsenäisiä yrittäjiä. He ovat toivottaneet tervetulleeksi menetelmän, joka avaa uuden, mielenkiintoisen näkökulman hengityksen ongelmiin ja tarjoaa arvokasta lisäosaamista sekä toimivat työkalut hengitysongelmista kärsivien asiakkaiden auttamiseksi.
Hoitava Hengitys -ohjaajakoulutuksia on toteutettu menestyksekkäästi vuodesta 2018 lähtien, joten koulutettuja hengitysohjaajia toimii jo useilla eri paikkakunnilla ympäri Suomea.
Marketta Mannisen tarjoamien hengitysohjausten sekä Hoitavaa Hengitystä ja didgeridoon soittoa yhdistävien Unididge-kurssien tiedot löydät täältä.