fbpx

Hoitava Hengitys HB®

Hoitava Hengitys HB® 2020-05-04T07:31:09+03:00

Hoitava Hengitys korjaa hengityksen häiriöitä

Hoitava Hengitys -kursseille on hakeutunut henkilöitä, jotka kertovat saaneensa lukuisten lääkärikäyntien sekä tutkimusten jälkeen diagnoosin liikahengittämisestä. He eivät ole kuitenkaan saaneet juurikaan ohjeita hengityksensä korjaamiseksi.

Useat ihmiset myös tunnistavat itse omassa hengityksessään olevan korjattavaa, vaikka eivät mielestään kärsisikään sen suuremmista terveysongelmista. Yleisimpänä korjauskohteina ihmiset pitävät liian pinnallista ja kiihkeää hengittämistä. Useimmat arvelevat, että nopean hengästymisen, tai ilman loppumisen tunteen taustalla on tuo tehottomaksi mielletty pinnallinen hengitys. Ajatellaan, että pinnallinen hengitys ei tuo riittävästi elimistöön happea, jolloin henkeä pyritään haukkomaan suuremmin. Mutta sekään ei tuo helpotusta tilanteeseen.

Hengityksen kiihkeys on myös mielessä silloin, kun stressaantuneet ihmiset yrittävät suositusten mukaan rauhoittaa hengitystään. Tiedossa on, että rauhallinen hengitys toisi rauhaa myös mieleen, mutta hengityksen rauhoittaminen tuntuu vaikealta, tai jopa mahdottomalta. Rauhoitusyritykset voivat entisestään kiihdyttää hengitystä, eikä tuolloin mielen rauhoittumisesta ole tietoakaan.

Tällöin on paikallaan perehtyä hengityksen fysiologiaan hieman tarkemmin. Tämä ei kuitenkaan onnistu tarjolla olevia oppikirjoja selailemalla, koska niiden antamat selvitykset hengityksestä kertovat vain osatotuuden hengityksen laaja-alaisista vaikutuksista elimistömme toimintoihin. Syvempään hengityksen ymmärrykseen johdattaa Buteyko-teoria sekä siihen pohjautuva Hoitava Hengitys, jotka selventävät hengitystavan merkitystä laajemmin.

Ei ole yhdentekevää MITEN hengitämme, eikä ole yhdentekevää kuinka PALJON hengitämme. Selvennyksen saa myös muutama muu hengitykseen liittyvä myytti, kuten hiilidioksidin väärinymmärretty rooli elimistön hapensaannissa. Suuri hengitys ei tuokaan elimistöömme enemmän happea, vaan päinvastoin aiheuttaa hapenpuutteen.  Meidän ei tulekaan huolehtia pelkästään siitä, saammeko keuhkoihin riittävästi happea, vaan siitä, jääkö sinne uloshengityksen jälkeen riittävästi hiilidioksidia.

Hengityskeskuksen uudelleenohjelmointi

Mikäli hengitys on ollut häiriintynyttä pidempään, hengityskeskus on ”ohjelmoitunut”  tuolle hengitykselle, eikä tällöin pelkkä tieto asiasta hengitystä korjaa. Tarvitaan säännöllisiä hengitysharjoituksia, joiden avulla hengitys pikkuhiljaa normalisoidaan. Näitä harjoituksia opit ohjatusti Hoitava Hengitys -kursseilla sekä itsenäisesti Hoitava Hengitys e-kirjan avulla.

Miksi hengitämme liikaa?

 • Ruokavalio – Epäterveellinen ravinto, ylensyönti ja lisääntyneet suolisto-ongelmat kiihdyttävät hengitystä.

 • Stressi – Stressi aiheuttaa hengityksen kiihtymistä ja kiihtynyt hengitys lisää stressiä.

 • Liikunnan puute vähentää hiilidioksidin tuotantoa. Liian suuri hengitys liikkuessa hukkaa lihastyön tuottaman hiilidioksidin.

 • Virheellinen uskomus siitä, että suuri hengitys on terveellistä ja hiilidioksidi pelkkää turhaa jätettä.

 • Tietotekniikka – älylaitteet ja some tarjoavat hengitystä kiihdyttävää viihdettä ympäri vuorokauden.

 • Liika lämpö – Asunnot ja pukeutuminen. Liiallinen lämpö kiihdyttää hengitystä.

Ylihengittämisen aiheuttamia oireita

 • Hengityksen vinkuminen, hengenahdistus, yskä, painon tunne rinnassa, jatkuva haukottelu, kuorsaus ja uniapnea.

 • Heikko keskittymiskyky, tunnottomuus, hikoilu, huimaus, käsien ja jalkojen pistely, kämmenien hikoaminen, pyörrytys, vapina ja päänsärky.

 • Nopea syke, rintakivut, rytmihäiriöt ja sydämen muljahtelut.

 • Stressi, jännitys, masennus, pelko, ahdistus, paniikki.

 • Allergiset reaktiot, histamiinitason nousu, liman erityksen lisääntyminen, tulehdukset, ilmateiden ahtautuminen.

 • Unihäiriöt, levottomuus, keskittymiskyvyttömyys, kuorsaus, uniapnea, lisääntynyt virtsaamisen tarve, lapsilla yökastelu, suolisto-oireet, väsymys.

Tutustu myös

 • hoitava hengitys tuo terveyttä kaikille

Hoitavasta Hengityksestä hyötyvät kaikki

Hengityssairauksista tai niiden oireista kärsivät Menetelmä sopii kaikille, jotka haluavat saada helpotusta hengitykseen liittyvien vaivojen oireisiin (astma, krooninen tukkoisuus, kuorsaus, uniapnea, paniikkihäiriö). Liikunnan harrastajat [...]

Ylihengitystesti

Hengitätkö liikaa? Ylihengittäminen eli hyperventilaatio voi olla monien oireiden taustalla. Testaa oletko sinä mahdollisesti ylihengittäjä. Anna seuraaville oireille arvosana 0 – 4 ja laske [...]

LinkedIn
Share