Työtä siis riittää, mutta kun rakastaa sitä mitä tekee, se onkin intohimoa, eikä työtä!

Lapsen astma sai kiinnostumaan hengityksestä

Lapsemme saatua 6-vuotiaana astmadiagnoosin halusin luontaishoitajana ja vyöhyketerapeuttina perehtyä laajemmin astman lääkkeettömiin hoitomuotoihin. Löysin maininnan minulle aiemmin tuntemattomasta Buteyko-menetelmästä.

Kiinnostukseni heräsi luettuani Buteyko-teorian antamasta täysin poikkeavasta näkemyksestä astman oireilun syihin sekä niiden lievittämiseen. Syvempi Buteyko-lähteisiin perehtyminen vakuutti minut, että tätä oppia haluan soveltaa poikani tilan helpottamiseen. Ymmärsin menetelmän merkittävyyden ja oivalsin,  kuinka tärkeää tätä tietoa olisi tuoda vahvemmin myös Suomeen ja muiden lääkkeettömiä vaihtoehtoja hakevien ulottuville. Niinpä hakeuduin irlantilaisen Buteyko-kouluttaja Patrick McKeownin oppiin ja kouluttauduin Buteyko-ohjaajaksi Lontoossa keväällä 2013.

Toimivaksi menetelmä todettiin omakohtaisesti, kun poikamme terveys kohentui hengitysharjoitusten myötä. Muutama kuukausi harjoittelun aloittamisen jälkeen pojan astman tilaa testattiin sairaalassa ja lääkitys voitiin puolittaa. Harjoittelua jatkettiin edelleen ja lopulta säännöllisestä lääkityksestä voitiin lääkärin ohjeistuksen mukaisesti kokonaan luopua.

Poikamme lisäksi menetelmästä hyötyivät myös yhä useammat asiakkaani. Apua eivät saaneet pelkästään astmaatikot, vaan myös esimerkiksi kuorsaajat, uniapneetikot, narskuttelijat sekä väsymyksestä ja hengästymisestä kärsivät. Hyvät tulokset antoivat lisäpotkua hengitysohjaajan uralle ja innostivat jakamaan tätä tärkeää oppia yhä laajemmalle.

Hoitava Hengitys kiinnostaa, kasvaa ja kehittyy

Kehitin Buteyko-menetelmän pohjalta harjoituksiltaan hieman lempeämmän metodin, joka on rekisteröity nimellä Hoitava Hengitys HB ®. Hoitava Hengitys -harjoitteet ovat kaikille turvallisia ja silti tehokkaita työkaluja liikahengityksen sekä muuten häiriintyneen hengityksen normalisointiin.

Hoitava Hengitys -menetelmän kysynnän kasvaessa yritykseni Hoitoraiteen palveluista jäivät pois luontaishoidot, jotta olen voinut paremmin keskittyä viemään hengitysoppia eteenpäin. Apuna tässä työssä toimivat Hoitava Hengitys -ohjaajat, joita olen kouluttanut vuoden 2018 alusta lähtien.

Ajankohtainen menetelmä kiinnostaa yhä useampia hyvinvoinnin alan toimijoita sekä kasvavaa joukkoa lääkkeettömistä hoitomuodoista kiinnostuneita. Tuloksia tuova ja yksinkertainen menetelmä on ollut puuttuva palanen niin hyvinvointivalmentajien kuin urheiluvalmentajienkin työkalupakissa – puhumattakaan terveydenhuollosta. On ilmiselvää, että hengitykseen liittyvien terveysongelmien, kuten toiminnallisten hengityshäiriöiden sekä astman, tukkoisuuden, kuorsauksen ja uniapnean hoitoon tarvitaan myös hengitysohjausta. Hoitava Hengitys -ohjaajakoulutuksille näyttää siis olevan kysyntää jatkossakin.

Erikoisuutena Unihengitys+didgeridoo -kurssit

Hoitava Hengitys -ohjaajina toimii monen alan taitajaa, jotka hyödyntävät osaamistaan myös hengitysohjauksissaan. Mukana on fysioterapeutteja, hierojia, täydentävien hoitomuotojen terapeutteja sekä eri liikuntamuotojen ohjaajia. Itselleni ’tuotiin’ yllättäväksi erikoisalaksi didgeridoon soittaminen ja sen opettaminen.

Hoitava Hengitys -kursseille on alusta saakka hakeutunut paljon unenaikaisista hengitysongelmista, kuten kuorsauksesta ja uniapneasta kärsiviä, jonka vuoksi otin kurssien ohjelmaan hengitysharjoitusten lisäksi myös nielua kiinteyttävän ja vahvistavan kielijumpan. Tiesin, että myös didgeridoon soittaminen on tutkitusti tehokas tapa lievittää kuorsausta ja uniapneaa. Vaikka itselläni ei ole musiikkitaustaa, päätin ryhtyä kokeilemaan, kuinka soittaminen onnistuisi. Hankin ensimmäisen didgeridooni ja ryhdyin puhaltelemaan. Aivan helppoa kiertohengityksen oppiminen ei ollut, mutta jo pelkkä harjoittelu osoittautui mahdottoman tehokkaaksi kielen, suun, nielun sekä hengityslihasten jumpaksi.

Innostuin myös itse valmistamaan soittimia, ja niitä hengityskursseilla esiteltyäni aloin saada toiveita myös tällaisesta kurssista. Niinpä rohkaistuin laajentamaan kurssivalikoimaa ja järjestin ensimmäisen Unihengitys+didgeridoo -kurssin kesällä 2021. Sittemmin näitä ainutlaatuisia ja hauskoja kursseja on järjestetty useita ja ajan hengen mukaisesti myös etäyhteydellä. Sekin on osoittautunut yllättävän toimivaksi toteutusmuodoksi.

Kun syksyllä 2012 ensimmäisen kerran kuulin Buteyko-menetelmästä, en olisi osannut aavistaa mihin kaikkeen hengitysohjaajan tie vielä minua viekään. Kiitollisena totean, että olen maallisten yritysmentoreiden lisäksi saanut olla myös korkeammassa johdatuksessa. Näiden avulla olen rohjennut visioida ja toteuttaa mitä antoisampia ja itsellenikin yllättäviä tapoja viedä tätä tärkeää oppia eteenpäin.

Katso Marketan haastattelu 101 tarinaa yrittäjyydestä -sarjassa.

PALAUTTEITA

HH-kurssit ja Unididge-kurssit:

”Marketalle suuri kiitos havainnollisesta opetuksesta. Aihepiiri on uusi ja kiehtova sekä erittäin ajankohtainen. Tätä tietoa soisi kaikkien tavoittelevan.”

”Marketan tapa opettaa on selkeä ja rauhallinen, ja hän tietää mistä puhuu.”

”Kurssi oli mukava sekoitus teoriaa ja käytännön harjoittelua. Marketta osaa kertoa hankalatkin asiat selkeästi ja ymmärrettävästi.”

”Hyvä ja asiantunteva ohjaaja, kurssin sisältä hyvä, selkeä ja kattava. Diggeridoon soittaminen hauskaa ja vaikeaa. Sen harjoitteluun olisi tarvittu vielä harjoituskertoja. Siltä osin kurssi voisi olla pidempikin tai jatko-osa. Marketta on hyvä ja huomioiva ohjaaja. Kiitos!”

”Ihana ja hyödyllinen kurssi! Osaava ja kuunteleva ohjaaja. Kurssin rakenne oli tiedon ja harjoitusten osalta eteenpäinvievää ja sopivassa määrin toistoa. Ehdottomasti tulen jatkamaan harjoittelua myös oman ja läheisteni elämänlaadun parantamiseksi.”

HH-ohjaajakoulutus:

”Ohjaajakoulutuksen sisältö oli runsas ja mielenkiintoinen. Harjoitukset ovat olleet aivan mahtavia.”

”Ohjaajakoulutus oli hyvin monipuolinen ja vastasi odotuksiani kiitettävästi.”

”Sain paljon enemmän tietoa kuin osasin alussa odottaa. Olo on sellainen, että olen käynyt arvokkaan koulutuksen ja voin sopivalla ylpeydellä sanoa olevani pätevä hengitysohjaaja. Sisältö oli runsas, josta olin oikein ilahtunut. Tykkäsin erityisesti siitä, että kurssilta sai paljon perustietoa, mutta kattavasti myös linkkejä ja koosteita olemassa olevista tutkimuksista. Eli itse on mahdollista perehtyä aiheisiin vielä lisää.”

”Kertakaikkiaan loistava koulutusjakso. Sain hyvää kertausta jo osaamaani (hengityksen fysiologia, anatomia). Tämän lisäksi tuli valtavan paljon uusia oivalluksia ja uudenlaista ajatustapaa hengityksen (hyperventilaatio) merkityksestä. Koulutus sisälsi myös erinomaisia harjoitteita, joita voi toteuttaa sellaisenaan, tai pienin apuvälinein. Kiitos Marketta!”

”Erittäin monipuolinen koulutuspaketti. Sopivasti ja tarpeeksi teoriatietoa ja tutkimuksia, kokemuksia yms. ja harjoitusasiakkaiden läpikäyminen yhdessä oli tärkeää. Etäosallistujana tietysti jäi taukojen vapaa keskustelu ja tutustuminen vähäiseksi, mutta tämä oli toki tiedossa oleva asia jo valmiiksi. Kiitos etämahdollisuudesta! Monipuolinen tieto ja selkeä ulosanti. Pidin kannustavasta ja yhteisöllisestä lähestymisestä kurssilaisiin. Intohimo aiheeseen loistaa sinusta! Erityiskiitos hybridimahdollisuudesta.”

”Monipuolinen, innostava, uutta tietoa antava, harjoitukset todella hyviä ja monipuolisia. Valtava tietämys asiasta, arvostava, motivoija ja hyvä ilmapiiri ja todella luonteva hybridi opetus. Selkeät materiaalit ja tiedon jakamisen ilo välittyi.”

”Kiitos Marketta! Teet niin tärkeää työtä ja voin todella lämpimästi suositella koulutusta hyvinvoinnin ammattilaisille ja hyvinvoinnista kiinnostuneille.”

Kesäyliopiston koulutuspäivät:

”Koulutus oli pedagogisesti taitavasti rakennettu, ja Marketta opettajana pätevä.”

”Marketta on ammattitaitoinen kouluttaja, jonka innostus on tarttuvaa.”

”Osaava kouluttaja, rauhallinen tempo ja tarpeeksi toistoa. Kouluttaja vastasi osallistujien kysymyksiin kattavasti ja osallisti kurssilaisia motivoivalla tavalla.”

”Selkeä, asiallinen ja miellyttävä opetustyyli.”