Hoitava Hengitys -harjoitteet on todettu tehokkaaksi tavaksi lievittää kuorsausta sekä uniapnean oireita. Hengitystä harjoittamalla liian suuri hengitysvolyymi normalisoituu ja liikahengitystila tasapainottuu. Erinomaisen lisän tähän tuo kieli-/nielujumppa, jonka avulla kiinteytetään ja vahvistetaan nielua auki pitäviä lihaksia sekä suun alueen lihaksia. Pienentynyt ilmavirta ja avartunut nielu takaa sen, että hengitys kulkee krohisematta ja katkeilematta myös yöllä.

Hiukan haastavampi, mutta sitäkin hauskempi tapa korjata hengitystään ja vahvistaa hengityselimistöään on soittaa didgeridoota.  

Hoitava Hengitys HB ® -ohjaajat ovat monitaitoisia ja he tarjoavat hengitysohjausten lisäksi myös muita hyvinvoinnin palveluita. Näistä löytyy tietoa heidän omilta verkkosivuiltaan. Hoitava Hengitys -menetelmän kehittäjä Marketta Mannisen erikoisalana on Unihengitys + didgeridoo -kurssit.

Didgeridoo on Australian alkuperäiskansalta peräisin oleva tuhansia vuosia vanha instrumentti. Perinteisesti soitin tehdään termiittien ontoksi kovertamasta eukalyptuspuun rungosta tai oksasta, mutta niitä valmistetaan myös bambusta sekä moderneja versioita hiilikuidusta, lasikuidusta sekä muovista.

Soitin on pelkkä ontto putki, johon ääni muodostetaan huulia pörisyttämällä. Äänen erilaiset vivahteet saadaan kielen ja suun liikkeillä. Soittotekniikan erikoisuus piilee ns. kiertohengityksessä, jonka avulla voidaan muodostaa yhtäjaksoista ääntä pysähtymättä välillä hengittämään sisään. Sisäänhengitys tapahtuu nenän kautta samalla, kun ääntä jatketaan suuonteloon ’varastoidun’ ilman avulla. Tekniikka vaatii hieman harjoittelua, mutta samalla tehdään juuri sitä, mitä tavoitellaankin, eli treenataan hengityselimistön lihaksia.

Toisaalta harjoitteluvaihe voi myös pahentaa kuorsaajille ja uniapneetikoille sekä muille hengitysongelmista kärsiville tyypillistä liikahengitystilaa. Puhkuessa ja puhallellessa kun tullaan poistetaneeksi hiilidioksidia entistä enemmän, jolloin seurauksena voi olla oireiden lisääntyminen. Siksi on tärkeää yhdistää soittoharjoitteluun myös tilannetta selventävät hengitysluennot sekä liikahengitystilaa korjaavat hengitysharjoitukset.

Didgeridoon soittamisen hyötyjä

Tervetuloa Marketan Unihengitys + didgeridoo -kursseille!

Hoitava Hengitys -menetelmän kehittäjä Marketta Manninen järjestää Unihengitys + didgeridoo -kursseja eri puolilla Suomea. Kurssilla ei ainoastaan harjoitella didgeridoon soittoa, vaan myös valmistetaan putket itse. Luvassa on siis ainutlaatuinen ja hauska elämyskurssi monipuolisine taiteiluineen sekä tietopaketteineen. 

Kursseja järjestetään myös tilauksesta, esimerkiksi tyhy-päivän ohjelmaan.

 Huom! Kurssille osallistuminen ja didge-putken soittaminen ei vaadi musikaalisuutta eikä nuotinlukutaitoa.

Lista tulevista kursseista alla.