Hoitava Hengitys, unihengitys + didgeridoo = Unididge

Hoitava Hengitys -harjoitteet on todettu tehokkaaksi tavaksi lievittää kuorsausta sekä uniapnean oireita. Hengitystä harjoittamalla liian suuri hengitysvolyymi normalisoituu ja liikahengitystila tasapainottuu. Erinomaisen lisän tähän tuo kieli-/nielujumppa, jonka avulla kiinteytetään ja vahvistetaan nielua auki pitäviä lihaksia sekä suun alueen lihaksia. Pienentynyt ilmavirta ja avartunut nielu takaa sen, että hengitys kulkee krohisematta ja katkeilematta myös yöllä.

Hiukan haastavampi, mutta sitäkin hauskempi tapa korjata hengitystään ja vahvistaa hengityselimistöään on soittaa didgeridoota.  

Hoitava Hengitys HB ® -ohjaajat ovat monitaitoisia ja he tarjoavat hengitysohjausten lisäksi myös muita hyvinvoinnin palveluita. Näistä löytyy tietoa heidän omilta verkkosivuiltaan.

Hoitava Hengitys -menetelmän kehittäjä Marketta Mannisen erikoisalana on Unihengitys + didgeridoo, eli Unididge-kurssit.

Didgeridoo on Australian alkuperäiskansalta peräisin oleva tuhansia vuosia vanha instrumentti. Perinteisesti soitin tehdään termiittien ontoksi kovertamasta eukalyptuspuun rungosta tai oksasta, mutta niitä valmistetaan myös bambusta sekä moderneja versioita hiilikuidusta, lasikuidusta sekä muovista.

Soitin on pelkkä ontto putki, johon ääni muodostetaan huulia pörisyttämällä. Äänen erilaiset vivahteet saadaan kielen ja suun liikkeillä. Soittotekniikan erikoisuus piilee ns. kiertohengityksessä, jonka avulla voidaan muodostaa yhtäjaksoista ääntä pysähtymättä välillä hengittämään sisään. Sisäänhengitys tapahtuu nenän kautta samalla, kun ääntä jatketaan suuonteloon ’varastoidun’ ilman avulla. Tekniikka vaatii hieman harjoittelua, mutta samalla tehdään juuri sitä, mitä tavoitellaankin, eli treenataan kaikkia hengitysväylän varrella olevia lihaksia.

Toisaalta harjoitteluvaihe voi myös pahentaa kuorsaajille ja uniapneetikoille sekä muille hengitysongelmista kärsiville tyypillistä liikahengitystilaa. Puhkuessa ja puhallellessa kun tullaan poistaneeksi hiilidioksidia entistä enemmän, jolloin seurauksena voi olla oireiden lisääntyminen. Siksi on tärkeää yhdistää soittoharjoitteluun myös tilannetta selventävät hengitysluennot sekä liikahengitystilaa korjaavat hengitysharjoitukset.

Unididge-kursseille osallistuneiden palautteita

”Ehdottomasti suosittelen. Minulla on kaikki vaivat lieventyneet. Sain aamuväsymykseen apua tältä kurssilta. Aina kun teen harjoittelua, herään pirteämpänä aamuisin. Kuorsaaminen on ilmeisesti vähentynyt. Kukaan ei ole sitä minulle kertomassa, mutta en ole herännyt omaan kuorsaukseen enää. Huomaan kehossa muitakin pieniä muutoksia parempaan päin.”

***********

”Koin kurssin hyvin hyödylliseksi. Aloin nukkumaan suu teipattuna ja unen laatu parani huomattavasti. Tätä aion jatkaa. Myös kieli- ja nielujumppa jää käyttöön kuten myös didgeridooharjoittelu.”
***********

”Kurssi oli kiva kokonaisuus ja toimi hyvin etänäkin. Pienessä ryhmässä ihmiset uskalsivat hyvin jakaa kokemuksia ja ajatuksia, mikä oli antoisaa. Aina työpäivän jälkeen ei olisi jaksanut istua Zoomissa, mutta joka kerta aiheesta innostui ja tuli hyvälle mielelle. Didgeridoo on mielenkiintoinen soitin yhdistettynä hengitysharjoituksiin. Tärkeää työtä teet Marketta, kiitos sinulle!”

***********

”Tietoa tuli paljon odotettua enemmän, mikä oli todella mielenkiintoista ja erittäin hyödyllistä ja silmiä avaavaa (myös työni näkökulmasta hyvinvointialalla ja valmentajana). Kaikkinensa kurssi oli ihanan ammattitaitoinen, on todella antoisaa kuunnella ihmistä, joka tietää mistä puhuu! Hyvä kokonaisuus!”

***********

”Kurssi ylitti odotukseni.

Unen laatu parani, väsymys väheni, parasympaattinen hermosto rauhoittui ja tunnen itseni nyt useammin iloiseksi. Sisältö oli hienosti suunniteltu kokonaisuus sekä teoriaa että varsinaisia hengitysharjoituksia. Kesto oli oikein hyvä, siinä sai tarpeeksi aikaa sisäistää asioita. Ryhmän tuki innosti tekemään harjoituksia säännöllisesti.

Marketta on rauhallinen, positiivinen ja erittäin kannustava opettaja. Marketalla on kokemuksen myötä laaja osaaminen aiheesta ja hän osaa opastaa hienosti kutakin oppilasta kunkin lähtötason mukaisesti. Tässä ryhmässä kaikki saavat vahvan tuen.”

-Soile Jaakkola-

***********

”Hengitys on helpottunut, syventynyt ja rauhoittunut. Hengityksen ääni yön aikana on hiljaista ja kuorsaus on erittäin vähäistä, tai ei tiettävästi enää viime aikoina ole esiintynyt ollenkaan. Uni on syvempää, ahdistukseen heräämiset loppuneet ja yölliset vessassa käynnit vähentyneet, tai tällä hetkellä useampi yö takana, kun niitä ei ole ollut ollenkaan. Suu pysyy kosteana yön aikanakin, joten vettä ei tarvitse pitää enää sängyn vierellä.

Pulssi rauhallisempi, jännitys kehossa ja mielessä vähentynyt ja stressistä palautuminen nopeutunut. Kehon lihaskivut, pistokset ja jumit ovat vähentyneet, tai joissakin kohdin poistuneet kokonaan. Nenän ja nielun tukkoisuus on vähentynyt. Vatsan toiminta on normalisoitunut. Urheilun aikana tapahtuvan oikeanlaisen hengityksen myötä harjoittelu on helpompaa.

Kurssi oli hienosti toteutettu yhdistelmä teoriaa, keskustelua ja käytännön harjoittelua. Oppia ja opastamista sai tarvittaessa myös kurssipäivien ulkopuolella. Kurssin mukana tuleva breaTHIN-setti ja didgeridoo tekivät harjoitteista mukavia ja sopivan tehokkaita erityisesti niiden helppokäyttöisyyden ja säädettävyyden ansiosta.

Marketta, ohjasit meidät oppilaat hengityksen ja soittamisen oppeihin lempeästi ja asiantuntevasti ”kaikki on hyvin” asenteella. Mielenkiinto ja motivaatio säilyivät itselläni huipussaan koko kurssin ajan opettajan ja myös oppilaiden motivoidessa itseäni yhä parempiin saavutuksiin samalla muistaen Marketan opit lempeydestä ja armollisuudesta itseäni kohtaan. Kurssin kesto ja aikataulu oli itselleni sopiva. Tässä ajassa sain tarvittavan opastuksen harjoitteiden itsenäiseen jatkamiseen.”

-Tommi Kallio-

***********

Tervetuloa Marketan Unihengitys + didgeridoo -kursseille!

Hoitava Hengitys -menetelmän kehittäjä Marketta Manninen järjestää Unihengitys + didgeridoo -kursseja eri puolilla Suomea. Kurssilla ei ainoastaan harjoitella didgeridoon soittoa, vaan myös valmistetaan putket itse (etäkurssilaisille lähetetään valmis harjoitus-didge).

Luvassa on siis ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen hyvinvointikurssi monipuolisine harjoitteineen sekä tietopaketteineen. 

Kursseja järjestetään myös tilauksesta, esimerkiksi tyhy-päivän ohjelmaan.

 Huom! Kurssille osallistuminen ja didge-putken soittaminen ei vaadi musikaalisuutta eikä nuotinlukutaitoa.

Tulevia Unididge-kursseja: