Hoitava Hengitys -kurssilaiset ovat käyttäneet suun teippausta unenlaadun ja terveyden parantajana menestyksekkäästi jo kymmenen vuoden ajan ja Buteyko-menetelmään tutustuneet ovat tehneet tätä ainakin 25 vuotta. 

Mutta onko teippaus suositeltavaa, vai peräti vaarallista?  Tässä artikkelissa tutkittua tietoa suun teippauksen hyödyistä sekä esimerkkejä tapauksista, jolloin teippausta ei suositella.

Teippaus on saanut viime aikoina julkisuutta mm. muutamien urheilutähtien kerrottua teippaavansa suunsa yöksi palautumisen, tai treenatessaan suorituskyvyn parantamiseksi. Somessa vinkki on jo aiemmin levinnyt ympäri maailmaa erityisesti Tiktok-videoiden kautta.

Aiheeseen on tarttunut myös suomalainen media uutisoiden Ylen artikkelissa [i] unilääkärin teippaukselle antamasta tyrmäyksestä. Unilääkärin mukaan teippaamisen hyödyistä ei ole olemassa mitään näyttöä, eikä hän suosittele sitä kenellekään. Sen sijaan hän kehottaa urheilijoita kiinnittämään enemmän huomiota nukkumiseen ja palautumiseen sekä käyttämään kuorsauskiskoja kuorsauksen vähentämiseksi.

 

 

Suun teippaamisen, eli nenähengityksen varmistamisen hyötyjä

Ylen uutisessa viitataan The Athletic:ssa julkaistuun laajaan artikkeliin, jossa maailmankuulu hengitysvalmentaja Patrick McKeown kertoo suun teippaamisen lukuisista hyödyistä.

Näitä ovat mm:

  • Hapensaannin ja immuunipuolustuksen paraneminen.
  • Nielun ahtautumisen, eli kuorsauksen ja ahtauttavan uniapnean riski pienenee. Suuhengityksellä ylähengitysteiden seinämiin kohdistuva alipaine voi olla jopa 2,5 kertaista verrattuna nenähengitykseen.[ii]
  • Nenähengityksellä hengitys on syvempää ja hitaampaa, jolloin stressi lievittyy ja keho rentoutuu sekä palautuu tehokkaammin.
  • Suun pysyminen kosteana hoitaa hampaistoa [iii] ja ehkäisee elimistön nestevajetta. [iv]

 

Voiko kuka tahansa teipata?

Kuten edeltä selviää, suun teippauksen, eli nenähengityksen varmistamisen tuomat hyödyt voivat olla sekä unenlaadulle, että koko terveydelle merkittävät. Mutta koska olemme jokainen ainutlaatuisia yksilöitä, Hoitava Hengitys -kurssilaisia ohjataan ensin varmistamaan, että nenähengitys ylipäätään onnistuu. On selvää, että mikäli nenä on tukossa, teippausta ei voi suositella. Tässä tapauksessa hengitystä korjataan ensin hengitysharjoituksilla, joiden ansiosta hengityksen ilmavirta kevenee, ilmaväylät laajenevat ja nenähengitys helpottuu.

Joitakin pelkkä ajatus suun teippauksesta ahdistaa, vaikka nenä olisikin auki. Tällöin kannattaa totutella suun teippaukseen valveilla ollessa, eli sulkea huulet pienellä teipin palalla ja puuhailla tavallisia arkiaskareita. Myös yöllisen teippauksen voi aloittaa asettamalla teippi pystyyn huulten keskelle, jolloin suupielet jäävät vapaaksi. Vastaavaa, osittaista teippausta voivat tehdä he, joiden nielussa on rakenteellista ahtautta, kudosten löysyyttä ja lihasten heikkoutta, jolloin erityisesti makuuasennossa nenän kautta uloshengittäminen on hankalaa.

Nieluun saadaan avaruutta ja kiinteyttä vahvistamalla suun ja nielun lihaksia esim. Didgeridoon soittamisella sekä HH-harjoitteisiin kuuluvalla kieli- ja nielujumpalla.

HH-kursseilla ohjeistetaan varmistamaan, että teippi ei ole liian tarttuvaa, eli taputtelemaan teippiä kämmenselkään ennen huulille laittamista. Lisäksi teipin toiseen päähän kannattaa taittaa pieni taitos, josta teipin helposti nyppäisee myös nukkuessaan irti, mikäli nenähengitys ei tunnu riittävän.

Koska suuhengityksen tiedetään olevan merkittävä riskitekijä niin kuorsaukselle kuin uniapneallekin, voimme lämpimästi suositella suun teippausta osana Hoitava Hengitys -harjoittelua.

Ihanteellista olisi, että nenähengitykseen siirryttäisiin jo ennen kuin suuhengitys on jäänyt piintyneeksi tavaksi ja löystyttänyt nielun kudoksia aiheuttaen kuorsausta ja hengityskatkoksia. Siinä vaiheessa kun uniapnea on vielä lievää, eikä täytä CPAP-laitehoidon vaatimia kriteereitä, teippaus voi tuoda apua, kuten tutkimustieto osoittaa.[v]

Mikäli suuhengitys on jäänyt tavaksi jo kasvuiässä, se voi kielen virheellisen asennon vuoksi häiritä kasvojen luuston muodostusta aiheuttaen purentavirheitä sekä nielun rakenteellista ahtautta. Mikäli näin on tapahtunut, sitä tärkeämpää on huolehtia, että hengitysvolyymi on normaalissa rajoissa ja nielua auki pitävät lihakset kunnossa.

On huomattava, että me Hoitava Hengitys HB ® -ohjaajat emme ole lääkäreitä, joten me emme ’määrää’ ihmisiä tekemään mitään, mutta kerromme kyllä nenähengityksen hyödyistä ja suuhengityksen haitoista, sekä omien kurssilaistemme suun teippauksen kokemuksista. Tästä yksinkertaisesta ”vippaskonstista” ovat hyötyneet jo tuhannet HH-kurssilaiset. Erityisen kiitollisia ohjeesta ovat olleet he, jotka eivät sitkeistä yrityksistään huolimatta ole onnistuneet helpottamaan unenaikaista hengitystään terveydenhuollon tarjoamilla ohjeilla, tai kojeilla. Katso ohjeet suun teippaukseen täältä.

Kun haluat ennaltaehkäistä, tai saada luonnonmukaista lievitystä kuorsaukseen ja uniapneaan, tule Hoitava Hengitys tai Unididge-kurssille!

Tulevat tapahtumat löydät täältä.

Listan eri puolilla Suomea toimivista Hoitava Hengitys -ohjaajista löydät täältä. 

Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata Unihengitys-verkkokurssin tai breaTHIN-setin ohjeineen. Tilaa täältä. 

Artikkeleita:

Assessment of Nasal Breathing Using Lip Taping: A Simple and Effective Screening Tool. International Journal of Otorhinolaryngology, January 2020.

The Impact of Mouth-Taping in Mouth-Breathers with Mild Obstructive Sleep Apnea: A Preliminary Study. Healthcare (Basel). 2022 Sep 13;10(9):1755. doi: 10.3390/healthcare10091755. PMID: 36141367; PMCID: PMC9498537.

Mouth closing to improve the efficacy of mandibular advancement devices in sleep apnea. Ann Am Thorac Soc. 2022 Jul;19(7):1185-92.

 

[i] https://yle.fi/a/74-20050237

[ii] https://erj.ersjournals.com/content/22/5/827

[iii] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26666708/

[iv] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16550955/

[v] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36141367/

 

 

Jaa blogi!