Kiihtynyt mieli kiihdyttää hengitystä ja kiihtynyt hengitys kiihdyttää mieltä.

Pura itseään ruokkiva noidankehä ja rauhoita mielesi rauhoittamalla hengityksesi. 

Stressin lievitykseen annetaan runsaasti erilaisia ohjeita. Näistä tutuimpia ovat liikunnan harrastaminen, erityisesti luonnossa liikkuminen sekä joogaaminen. Nämä lajit vapauttavat sekä mielen että kehon kireyksiä. Mielen rauhoittamiseen suositellaan lisäksi hiljentymistä, meditaatiota sekä läsnäoloharjoituksia.

Myös syvän hengityksen rauhoittava vaikutus tiedetään, ja tätä suositellaan yleisesti. Moni kokee saavansa katkaistua päässä kieppuvan ajatusrallin hengitykseen keskittymällä sekä sitä syventämällä. Kaikille hengityksen syventäminen ei ole helppoa, eikä tällaiset harjoitukset välttämättä rauhoita mieltä – vaan päinvastoin.

Tämä artikkeli avaa hengityksen syventämisen hyötyjä sekä sen hankaluuksia.

Kun hengityskurssille tulevilta kysytään heidän hengityksensä häiriöistä, useimmat kertovat sen olevan liian pinnallista. Koska syvän hengityksen hyödyistä puhutaan niin laajasti, he ovat kenties yrittäneet hengittää ohjeiden mukaisesti syvempään, mutta kokeneet sen hankalaksi. Harjoitusta on vaikea jatkaa muutamaa hengenvetoa pidempään ja se voi tuoda huimaavan ja hengästyneen olon, jolloin pienempi ja pinnallisempi hengitys tuntuu turvallisemmalta.

Syvän hengityksen hankaluus on siinä, että useimmat tekevät harjoitusta liian voimakkaalla volyymilla. Tämä tarkoittaa liikahengitystilan, eli hiilidioksidivajeen pahenemista. Hiilidioksidivajeesta seuraa hapenpuute sekä verisuonten supistuminen – näistä merkkinä huimaus.

Hoitava Hengitys -menetelmän taustalla olevan Buteyko-menetelmän keskeisimpänä tavoitteena pidetään liian suuren hengitysvolyymin pienentämistä. Tämä on myös Hoitava Hengitys -harjoitteiden päämäärä, vaikka se kuulostaa nurinkuriselta heistä, jotka kokevat hengityksensä jo ennestään liian pieneksi ja pidättyneeksi. Ristiriitaa lisää se, että Buteyko- ja Hoitava Hengitys -menetelmissä syvä palleahengitys on myös yksi tavoitteista. Optimaalinen hengitys on siis syvää, mutta silti volyymiltaan normaalia, eli kevyttä.

Optimaalinen hengitys

Pieni hengitys ei siis välttämättä tarkoita sitä, että se olisi tervettä. Pinnallinen, pidättynyt ja epäsäännöllinen hengitys kaipaa normalisoimista siinä missä syvempi, mutta turhan raskas hengitys. Molemmat hengitysmallit horjuttavat hengityskaasujen tasapainoa, josta seurauksena on sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita, eli mm. stressin lisääntymistä ja hengen ahdistusta.

Satunnaisella syvän hengityksen harjoittamisella ei kokonaistilannetta korjata, vaan hengitystä tulee normalisoida säännöllisillä sekä lempeän määrätietoisilla harjoituksilla. Hengitysharjoitusten avulla vahvistetaan heikkoja hengityslihaksia, saadaan joustoa kireisiin rintakehän lihaksiin sekä aktivoidaan heikosti toimivaa pallealihasta. Oikein tehdyt harjoitukset varmistavat, että hengityksen syventäminen ei johda liikahengityksen pahenemiseen. 

Hengitystä hallitsemalla ei voida hallita koko elämää eikä poistaa ulkoisia stressitekijöitä, mutta hengitys voi toimia tehokkaana stressin lievittäjänä sekä stressin sietokyvyn parantajana. Kun rauhoitat hengityksesi, rauhoitat myös mielesi.

Huomio palleaan

Rintakehän luihin kiinnittyvät apuhengityslihakset liikuttavat tavallisesti päätä, kaulaa tai yläraajoja, mutta stressaavissa tilanteissa sekä mielen kiihtyessä hengitys kiipeää ylityöllistämään näitä lihaksia ja pallealihaksen työ vähenee. Rintakehä- ja solisluuhengitys aktivoi sympaattista, eli kiihdyttävää hermostoa, kun taas palleahengitys aktivoi parasympaattista eli rauhoittavaa hermostoa.

Mielen rauhoituksen lisäksi palleahengityksellä on lukuisia muita hyötyjä.

Palleahengityksen hyödyt

  1. Rauhoittaa mieltä stimuloiden pallealihaksen läpi kulkevaa kiertäjähermoa (vagus-hermo).
  2. Hieroo suolistoa.
  3. Hidastaa hengitysrytmiä ja sitä kautta sydämen sykettä.
  4. Stimuloi imunestekiertoa ja parantaa näin immuunipuolustusta.
  5. Lisää melatoniinin tuotantoa. Unenlaadun parantajana tunnettu melatoniini on myös voimakas antioksidantti.
  6. Vakauttaa keskivartalon lihaksia ja parantaa ryhtiä.
  7. Pitää yllä selkärangan liikkuvuutta.

Palleahengitysharjoitus

Kaikille palleahengitysharjoitus ei ole helppoa. Vaikka hengitysvolyymia pyrkisi pitämään maltillisena, harjoittelu voi silti aiheuttaa huimausta sekä hengästymistä.

Hengitystekniikkaa parantavia sekä mieltä rauhoittavia HH -harjoitteita opit Hoitava Hengitys sekä Unididge-kursseilla.

Kaikki tulevat tapahtumat löydät täältä.

Listan eri puolilla Suomea toimivista Hoitava Hengitys -ohjaajista löydät täältä. 

Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata Unihengitys-verkkokurssin tai breaTHIN-setin ohjeineen. Tilaa täältä.

Jaa blogi!