Onko Sinun uniapnealaitteesi kaapissa?
Suurin osa uniapnealaitteen saaneista kokee unen- ja elämänlaatunsa paranevan laitteen käytön myötä huikeasti. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita, vaan kokevat laitteen käytön hankalaksi, jopa mahdottomaksi ja luopuvat laitteen käytöstä.
Mitä uniapnean lievittämiseksi voi tehdä, jollei laitehoito onnistu?Uniapneakiskon ja kirurgisten operaatioiden lisäksi Hoitava Hengitys -harjoitteet ja didgeridoon soitto voivat olla merkittävästi oireita helpottava vaihtoehto.
Suomalaistutkimuksen mukaan noin kolmannes laitteen saaneista kokee laitteen käytön niin hankalaksi, että he luopuvat sen käytöstä. Tämä koskee erityisesti heitä, jotka eivät saa yksilöllistä ohjausta laitteen säätämiseen ja sopivan maskin valitsemiseen. Vaarana on, että osa heistä jää tällöin kokonaan ilman hoitoa. Samaisessa tutkimuksessa todettiin, että kun laitehoidosta luopuneille järjestettiin uusi alkuopastus, laitteen käyttäjäksi sitoutui miehistä 60 % ja naisista 38 %.
CPAP-laitteen hankaluudet
On ymmärrettävää, että laitteen käyttöönotto ei kaikille ole aivan yksinkertaista. Maskin sitominen kasvoille puristaa päätä ja voi aiheuttaa suljetun paikan kammon.
Laitteen puhaltama ilmavirta kuivattaa nenää, suuta ja kurkkua, eikä ilma aina kulkeudu keuhkoihin, vaan vuotaa ulos huonosti istuvan maskin reunoilta kuivattaen silmiä. Ilma voi myös ohjautua ruokatorveen ja siitä edelleen mahaan. Tämä aiheuttaa mahan turvotusta sekä kipua.
Jotkut kokevat ilman virtauksen liian voimakkaana, jolloin hengityksen helpottumisen sijaan se lisää hengenahdistusta ja joku toinen voi yksinkertaisesti työlääntyä laitteen huoltamiseen.
Epäpuhtaan laitteen riskit
Laitteen puhdistaminen on tärkeää, koska ihosta irtoava solukko, rasva ja hiki sekä hengitysilman lämpö ja kosteus muodostavat laitteen rakenteissa otolliset olosuhteet bakteereiden ja jopa homeen muodostumiselle.
Yleisimpiä seurauksia epäpuhtaan laitteen käytöstä ovat keuhkoputkien, korvien, poskionteloiden ja nielun tulehdukset sekä hiostavan maskin lisäämät ihottumat ja akne. Pahimmillaan bakteerit voivat aiheuttaa keuhkokuumeen.
Mikä neuvoksi, mikäli laitteen käyttö ei onnistu?
Mikäli laitteen käyttö ei yrityksistä huolimatta onnistu, lääkäri voi ehdottaa tilalle uniapneakiskoa, tai nenää ja nielua avartavia kirurgisia operaatioita. Itsehoito-ohjeina ovat ne tavalliset, eli ylimääräisen painon pudottaminen sekä kylkiasennossa nukkuminen.
Olisiko mahdollista tehdä itse vielä jotain muutakin? Todellakin on!
Voit hoitaa ongelmien juurisyitä osallistumalla Hoitava Hengitys tai Unididge-kurssille!
Hoitava Hengitys ja Unididge-kursseilla pureudutaan kuorsauksen ja uniapnean juurisyihin, joita ovat liikahengitys sekä nielun ja kielen heikot lihakset. Liikahengitys häiritsee hengityksen säätelyä ja lisäksi kohdistaa nielun seinämiin voimakkaan alipaineen. Nielun ja kielen heikot lihakset eivät jaksa vastustaa alipainetta, jolloin nielu ahtautuu tai tukkeutuu kokonaan.Hengitysharjoituksilla korjataan liikahengitystä ja kielijumpalla sekä didgeridoon soitolla vahvistetaan hengitysväylän lihaksia. Näiden tuloksena hengitys kulkee äänettömämmin ja yhtäjaksoisemmin myös unen aikana. Lue tutkittua tietoa didgeridoon soiton hyödyistä uniapnean hoidossa täältä.
Oireet lievittyvät hengitysharjoituksilla, kielijumpalla ja didgeridoon soitolla
Lue täältä, kuinka hienot tulokset Unihengitys-kurssilaiset saivat jo muutaman viikon harjoittelulla.
Vastaavia tuloksia ovat saaneet myös Unididge-kurssilaiset. Erään ryhmän keskimääräiset oireiden vähentymiset hengityksen itsearviointikyselyn mukaan olivat seuraavanlaisia:
- Suun kuivuminen yöllä 45 %.
- Hampaiden narskuttelu ja pureminen 38 %.
- Yölliset vessareissut 42 %.
- Heräilyt tukehtumisen tunteeseen 29 %.
- Kuorsaus 35 %.
- Hengityskatkokset 27 %.
- Aamuväsymys 29 %.
- Päiväväsymys 32 %.
Kun haluat oppia hoitavaa hengitystä ja saada luonnonmukaista lievitystä uniapneaan, tule Hoitava Hengitys tai Unididge-kurssille!
Tulevat tapahtumat löydät täältä.
Marketta Mannisen yksityisohjauksen tiedot löydät täältä.
Listan eri puolilla Suomea toimivista Hoitava Hengitys -ohjaajista löydät täältä.
Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata Unihengitys-verkkokurssin tai breaTHIN-setin ohjeineen. Tilaa täältä.
Jaa blogi!