Sisäänhengityksellä saadaan happea keuhkoihin, josta sen oletetaan kulkeutuvan verenkierron mukana edelleen kaikkiin kudoksiin, elimiin sekä lihaksiin. Aina näin ei tapahdu, vaan elimistö kärsii toimivasta hengityksestä huolimatta hapenpuutteesta. Hapenpuutteen aiheuttajina voivat olla rautavaje tai liikahengitys – tai molemmat.
Unihäiriöt, väsymys, keskittymiskyvyn puute, ärtymys, hengästyminen, lihasten ’hapottuminen’ sekä krampit, korkea leposyke ja sydämen muljahtelut. Tämä oirelista on tuttu Hoitava Hengitys -kursseille osallistuville, jotka hakevat apua liikahengitykseensä. Iloksemme monet ovat saaneetkin hengityksen korjaamisesta näihin vaivoihin merkittävää helpotusta.
Samat oireet ovat tuttuja myös anemiasta kärsiville. Anemiassa veren hemoglobiiniarvo on normaalia alhaisempi. Anemia johtuu veren punasolujen vähyydestä, jonka taustalla on yleisimmin raudan puute. Raudanpuutetta voi olla myös ilman että se vielä näkyy hemoglobiiniarvossa, jolloin elimistö kärsii raudanpuutteesta muissa kudoksissa. Tällöin puhutaan raudanpuutteesta ilman anemiaa ja tätä määritellään mittaamalla myös varastoraudan määrä, eli ferritiinipitoisuus. Sekä liikahengitys, että rautavaje aiheuttavat elimistöön hapenpuutteen.
Raudanpuutteen aiheuttama hapenpuute syntyy siitä, että punasoluja sekä hemoglobiinia, joihin happimolekyylit voisivat kiinnittyä, on vähemmän. Liikahengityksen aiheuttama happivaje on seurausta hiilidioksidivajeesta. Hiilidioksidivajeessa sidos happimolekyylien ja punasolujen hemoglobiinin välillä tiukkenee, eikä happi pääse irtaantumaan verestä ja elimet jäävät ilman happea. Molemmissa tapauksissa verikokeen näyttämät lukemat, eli hemoglobiini ja happisaturaatio, voivat näyttää normaaleilta.
Rautavajeen korjaaminen voi olla hyvin haastavaa, eikä rautalisän nauttimista suositella tehtäväksi ilman asiantuntevaa ohjausta. Liiallisessa raudansaannissa on omat haittansa, joten ennen rautavalmisteiden ottamista tulee varmistua rautavajeesta. Aivan yksinkertaista sen toteaminen ei kuitenkaan ole, koska mikä tahansa tulehdus elimistössä kohottaa ferritiini-arvoa, eikä tulos tällöin ole luotettava. Pelkkää ferritiini-testiä ei siis kannata ottaa, vaan verikokeeseen täytyy aina sisältyä myös muita mittauksia.
Suomen terveydenhuollossa varastorauta-ongelmaa valitettavasti vähätellään ja vakavastakin oireilusta kärsiviä voidaan kohdella ylimielisesti sekä määrätä heille asiaankuulumattomia lääkkeitä, kuten masennuslääkkeitä. Aiheeseen perehtyneitä lääkäreitä on Suomessa vain vähän ja jonot heidän vastaanotoilleen pitkät. Tämän vuoksi on paikallaan korjata tilannetta myös muilla tavoin.
Turvallisin ja yksinkertaisin tapa parantaa elimistön hapensaantia on korjata hengitystä.
Liikahengitys on luultua huomattavasti yleisempää, koska se voi olla myös piilevää. Piilevänäkin se aiheuttaa happivajeen lisäksi happo-emästasapainon horjumisen ja sen seurauksena mm. magnesiumin ja kalsiumin puutetta. Näiden häiriötilojen aiheuttamat oireet tuntevat niin astmasta kuin anemiastakin kärsivät hengenahdistuksena, sydämen muljahteluna, lihaskramppeina sekä liiallisena maitohappojen muodostumisena. Hapenloppumisen tunne sekä uupumus saa ihmisen voimistamaan hengitystään, jolloin liikahengitystila, eli elinten ja lihasten hapenpuute pahenee.
Yhtä lailla kuin astmaatikko saa helpotusta oireisiinsa liikahengitystään korjaamalla, samoin voi myös saada rautavajeen kanssa kamppaileva. Vaikka hengitystapojen korjaaminen sekä säännölliset hengitysharjoitukset eivät suoraan näkyisikään rauta-arvoissa, elimistön happitilannetta ne korjaavat, ja tämä voi tuntua olotilassa hyvinkin nopeasti. Parantunut unenlaatu, virkeämpi mieli, hengästymisen väheneminen sekä lihaskramppien hellittäminen ovat tervetulleita elämänlaadun parantajia. Kun olo kohenee, energiaa riittää tarvittaessa paneutua myös rautavajeen hoitoon.
Hapensaantia parantavia HH -harjoitteita opit Hoitava Hengitys sekä Unididge-kursseilla.
Kaikki tulevat tapahtumat löydät täältä.
Listan eri puolilla Suomea toimivista Hoitava Hengitys -ohjaajista löydät täältä.
Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata Unihengitys-verkkokurssin tai breaTHIN-setin ohjeineen. Tilaa täältä.