Suomalaisista noin 20 % on allergisia siitepölylle, yleisimpänä lehtipuiden, eli lepän ja koivun siitepölyt. Muita allergisten oireiden aiheuttajia ovat erilaiset ruoka-aineet, kuten maito, kananmuna, gluteenipitoiset viljat sekä pähkinät ja kalat. Myös eläimet, kuten kissa ja koira saavat monet allergiset oireilemaan.

Allergiareaktiossa elimistö erittää oireita aiheuttavia välittäjäaineita, joista tärkein on histamiini. Oireet voivat ilmetä astman, tai astman kaltaisina oireina, kuten hengityksen vinkumisena, hengenahdistuksena ja limaisuutena sekä heikentyneenä rasituksen sietona. Yleisiä ovat myös aivastelu, nenän ja silmien vuotaminen sekä iho-oireet. Ruoka-aineallergiat oireilevat vatsakipuna, ripulina ja ilmavaivoina.

Allergiassa elimistön puolustusjärjestelmä reagoi aineille, jotka normaalisti ovat vaarattomia. Oireita pyritään hillitsemään allergeeneja välttämällä sekä paikallishoitona käytettävillä nenäsuihkeilla, silmätipoilla ja ihovoiteilla sekä lisäksi antihistamiinitableteilla. Kuten kaikilla lääkkeillä, myös allergialääkkeillä voi olla haitallisia sivuoireita aiheuttavia vaikutuksia. Allergian oireilu on elimistön pyrkimys puolustautua ulkoisia tekijöitä kohtaan ja lääkkeiden tarkoitus hillitä puolustusta. Joissakin tapauksissa lääkkeen puolustusta heikentävä vaikutus ei kohdistu pelkästään oireilevaan elimeen, vaan leviää myös muualle elimistöön.

Tunnetuimmat lääkkeettömistä keinoista tehostaa kehon puolustusta ja lievittää allergian oireita ovat erilaiset luontaistuotteet ja lisäravinteet.

Tässä artikkelissa esitellään se kaikkein luonnollisin: oma hengitys.

 

Oireiden lievitys hengityksen avulla

Valitettavan vähän hyödynnetty keino vähentää allergiaoireita on suunnata katse hengitykseen ja ottaa käyttöön puolustusta tehostava nenä sekä korjata oireita aiheuttava liikahengitys.

Liikahengitys (hyperventilaatio) tarkoittaa olosuhteisiin nähden tarpeettoman suurta hengitystä, joka ei juurikaan paranna veren happikyllästeisyyttä, mutta poistaa hiilidioksidia liikaa. Hiilidioksidivajeesta seuraa ilmateiden supistelua ja tulehduksia sekä lisääntynyttä histamiinin- sekä limantuotantoa. Lisäksi hiilidioksidivaje heikentää hapen vapautumista verestä aiheuttaen solujen happivajeen (Bohr effect).

Buteyko-menetelmään pohjautuvan Hoitavan Hengityksen tavoitteena on korjata epätaloudellista ja hengityskaasujen epätasapainoa aiheuttavaa liikahengitystä. Tämä tapahtuu korjaamalla hengitystapoja sekä tekemällä hengitysharjoituksia, joiden avulla vahvistetaan kaikkia hengitysväylän varrella olevia lihaksia sekä parannetaan hiilidioksidin sietokykyä ja immuunipuolustusta.

Ensimmäinen askel on siirtyä nenähengitykseen. Tämä pyritään tekemään ilman liiallisia aputoimia, eli hengittämällä nenän kautta alkuvaiheen tukaluudesta huolimatta. Ohjeet tukkoisen nenän nopeaan avaukseen löydät täältä.

 

Tukkoisuutta pahentavat hoitotoimet

Merkittäviä tukkoisuuden ja nenän limakalvovaurioiden lisääjiä ovat toisaalta nenän alikäyttö ja toisaalta tukkoisuuden liian voimakkaat hoitotoimet.

Alikäytöllä tarkoitetaan suuhengitykseen siirtymistä heti, kun nenä tuntuu vähänkään tukkoiselta. Tällöin nenän ilmaväyliin jää epäpuhtauksia, jotka pikkuhiljaa kehittyvät kudosturvotusta ja limanmuodostusta lisääviksi tulehduspesäkkeiksi. Vaikka nenän lima voi liiallisuudessaan olla allergisen vihollinen, on hyvä muistaa, että lima antibakteerisine ominaisuuksineen on myös kehon puolustaja. Liman lisääntyminen kertoo, että elimistö on jo ryhtynyt hoitamaan tulehdusta, joten liman poistaminen esim. liian ahkeralla nenähuuhtelulla voi heikentää puolustusta.

Liian voimakas niistäminen puolestaan aiheuttaa paineen, joka päinvastaisesta pyrkimyksestä huolimatta voi työntää haitallisia bakteereita yhä syvemmälle aina sivuonteloihin saakka ja samalla hidastaa limakalvon paranemista raastaen pienet haavaumat aina uudelleen auki.

Oman haasteensa nenän terveydelle tuo nenän mikrobitasapainoa horjuttavat nenäsuihkeet. Samoin kuin suolistossa, myös nenässä käydään taistelua hyödyllisten ja haitallisten bakteerien välillä. Erilaiset nenäsuihkeet voivat järkyttää nenän mikrobiomia ja tulehdusta hoitavat kortikosteroidit tuhota myös hyviä bakteereita, jolloin nenä on altis sienen liikakasvulle. Mayo Clinic:n tutkimuksen mukaan sieni on luultua useammin kroonistuneen sivuontelotulehduksen aiheuttaja.

Tukkoisuutta pahentaa myös suuhengityksen aiheuttama nestevaje, jonka seurauksena lima sitkistyy ja tukkii ilmaväyliä entistä tehokkaammin. Lisäksi suuhengitys altistaa edellä kuvatulle, allergiaoireita pahentavalle liikahengitykselle, joka aktivoi sympaattista hermostoa voimistaen mielen reagoimista allergeeneille. Tällöin voimakkaasti esim. kissalle allerginen voi saada oireita jo nähdessään pelkästään kuvan kissasta.

 

Oireiden lievitys hengityksellä

Tukkoisuuden ja allergiaoireiden hoito hengityksen avulla voi toisaalta olla haastavaa, mutta toisaalta äärimmäisen yksinkertaista.

Lukuisat Hoitava Hengitys (ja Unididge) -kurssilaiset ovat saaneet hämmästyksekseen huomata, kuinka jopa krooniseksi luultu nenän tukkoisuus voi lievittyä pelkästään nenähengitykseen siirtymällä. Tästä esimerkkinä eräs kurssilainen, jolle oli varattu nenän ilmaväylien laajennusoperaatio, mutta operaatio siirtyi koronarajoitusten vuoksi. Onnekseen rouva oli ennen rajoituksia ollut mukana Hoitava Hengitys -kurssin ensimmäisellä kerralla, jonka oppien mukaisesti hän ryhtyi ”hoitamaan” tukkoisuutta, eli käyttämään nenäänsä tukaluudesta huolimatta. Pikkuhiljaa nenähengitys helpottui, ja kun hän lopulta pääsi korva- nenä- ja kurkkulääkärin vastaanotolle, tämä totesi laajennusoperaation tarpeettomaksi.

Myös allergisen nuhan ja astman oireiden hoitoon voi yksinkertaisimmillaan riittää siirtyminen nenähengitykseen, koska tällöin saadaan nenän sivuonteloissa muodostuva typpioksidi hoitamaan tulehduksia sekä ylemmissä hengitysteissä että keuhkoissa. Kun nenän tulehdustila lievittyy, vältytään myös kroonistuneen nuhan aiheuttamilta limakalvopullistumilta, eli polyypeilta. Vaikka muita rakenteellista ahtautta aiheuttavia ongelmia, kuten vinoa väliseinää, ei voida hengityksellä korjata, ilmaväylien avartuminen helpottaa oireita myös näissä tapauksissa.

Aina pelkkä nenähengitykseen siirtyminen ei riitä, vaan lisäksi tarvitaan säännöllistä, joskus pitkäjänteistäkin, hengityskaasuja tasapainottavaa hengitysharjoittelua. Sinnikkyys palkitaan, kuten monet kurssilaiset ovat ilokseen saaneet huomata. Tästä kertoi viime talvena Unididge-kurssille osallistunut tunnollinen harjoittelija, joka sai kevään edetessä ilokseen huomata, kuinka aiempina vuosina piinaavat allergiaoireet pysyivät nyt täysin poissa.

Arvokasta tietoa ja tukea tervehtymisen matkalle tarjoaa koulutettu hengitysohjaaja. Tsemppaavaa vertaistukea saa muista hengitysharjoittelijoista osallistumalla Hoitava Hengitys (myös nimellä breaTHIN-valmennus), tai Unididge-ryhmäkurssille.

 

Kurssilaisten palautteita:

Unididge-kurssi (Hoitava Hengitys -harjoitteet + didgeridoon soitto):

Nyt on tosi paljon katupölyä ja koivu sekä leppä alkaneet kukkimaan vauhdilla, eli pölyä ja siitepölyä piisaa. Muutama tuttu valitteli kurjaa oloaan. Minulla ei ole vielä ainakaan mitään oireita. Viime vuonna olin huonossa kunnossa alkukeväästä syksyyn. Söin lääkärin määräämää histamiinia ja käytin erilaisia nenäsuihkeita, mutta olin silti tosi tukkoinen ja väsynyt koko kesän. Nyt ei ole vielä yhtään oireita.

– Soile J. –

breaTHIN-valmennus (Hoitava Hengitys -harjoitteet):

Hoitava Hengitys -harjoitusten merkittävin hyöty on ollut hengästymisen vähentyminen. Iloitsen suuresti, kun fyysinen rasitus ei enää ole holtitonta puuskuttamista. Vaikka hengästyn, tilanne asettuu nopeammin, osaan rytmittää hengitystäni ja suu pysyy kiinni!

Toinen iloa tuottava seikka on parantuneet yöunet, siitä seurannut virkeys ja se, ettei minun tarvitse yöllä könköillä vessaan. Top kolmosena mainittakoon nenän tukkoisuuden väheneminen, tai tukkoisuuden poistuminen. Allergia- ja astmaoireet ovat helpottuneet mukavasti. – Jaana, 57 v. –

 

Haluatko oppia lisää?

Allekirjoittaneen (Marketta Manninen) tarjoamien kurssien ja ohjausten tiedot löydät täältä.

Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata breaTHIN-setin ohjeineen, tai Unihengitys -verkkokurssin (sis. breaTHIN-setin).

Eri puolilla Suomea toimivien Hoitava Hengitys-ohjaajien yhteystiedot löydät täältä.

Jaa blogi!