Tässä artikkelissa käydään läpi kasvomaskin pidempiaikaisesta käytöstä koituvia terveysriskejä.

Kasvot suurimmaksi osaksi peittävä maski on psykologisesti tehokas tapa viestittää vaarasta. Mitä useammalla on maski kasvoillaan, sitä suuremmasta vaarasta vaikuttaisi olevan kyse. Monille tämä riittää perusteeksi maskin käytölle, eikä todisteita sen todellisista hyödyistä hengitystieinfektioiden ehkäisyssä edes vaadita.

Pahimman korona-ajan viestinnässä tuli myös selväksi, että maskin käyttöä pidetään vastuullisena käyttäytymisenä, vaikka yleisesti oli tiedossa, että suurin osa käytti maskia alkuperäisten ohjeiden vastaisesti. Vastuullisuuden osoittamiseksi ja paheksuvien katseiden välttämiseksi riitti, että kaiveli kauppareissun ajaksi taskun pohjalta useaan kertaan käytetyn maskin ja asetti sen väljästi naamalleen – pesemättömillä käsillään.

Viime vuosina käytössä olleista suojatoimista huolimatta tautitapausten määrä ei tunnu laskevan, vaan hengitysteihin kohdistuvia epidemioita on uutisoitu yhä enemmän esimerkiksi varuskunnissa. Vuoden 2025 alussa varusmiespalveluksensa aloittaneiden alokkaiden suojaksi, tai riesaksi, on jälleen otettu käyttöön maskinkäyttövelvoite. Olisiko silti paikallaan rehellisesti arvioida, saadaanko tällä aikaan enemmän terveyshaittoja kuin hyötyjä? Laajan kansainvälisen tutkimusaineiston perusteella haitat vaikuttavat ylittävän maskin käytön hyödyt.

 

PubMed-hakupalvelun kirjallisuuskatsaus vahvistaa, että maskin käyttöön liittyy merkittäviä ja ei-toivottuja lääketieteellisiä, elimiin ja elinjärjestelmiin liittyviä ilmiöitä.

Lähde: Kisielinski K, Giboni P, Prescher A, Klosterhalfen B, Graessel D, Funken S, Kempski O, Hirsch O. Is a Mask That Covers the Mouth and Nose Free from Undesirable Side Effects in Everyday Use and Free of Potential Hazards?Int J Environ Res Public Health. 2021 Apr 20;18(8):4344. doi: 10.3390/ijerph18084344. PMID: 33923935; PMCID: PMC8072811.

Katsauksessa todetaan: ”Pystyimme kvantitatiivisessa analyysissa osoittamaan tilastollisesti merkittävän korrelaation maskien käyttäjien hapenpuutteesta johtuvien negatiivisten sivuvaikutusten ja väsymyksen välillä.”

Erään tutkimuksen mukaan maskin sisällä olevan happipitoisuuden todettiin olevan merkittävästi alhaisempi (18,3 %) verrattuna huoneilman happipitoisuuteen (20,9 %). Samaan aikaan hiilidioksidipitoisuuden arvo nousi 30-kertaiseksi verrattuna normaaliin huoneilmaan. Näiden seurauksena käyttäjillä ilmeni päänsärkyä, hengitysteiden ärsytystä ja astman oireita sekä verenpaineen ja sykkeen nousua.

 

Muita tilastollisesti merkittäviksi raportoituja haittavaikutuksia:

Kasvojen ihon lämpötilan nousu ja kehon lämpötilan säätelyn häiriöt, hengityksen vaikeutuminen, huimaus, väsyneisyys, ajattelun heikentyminen ja keskittymisvaikeudet, näkökentän rajoittuminen sekä ei-verbaalisen ja verbaalisen viestinnän heikentyminen. Lisäksi raportoitiin iho-oireita ja kutinaa, jotka johtuivat maskien kostumisen seurauksena lisääntyneistä bakteeri- ja sienikasvustoista.

Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa osoitettiin, että maskia käyttäville voi kehittyä väsymysoireyhtymä MIES (Mask-Induced-Exhaustion-Syndrome). Tähän liittyviä fysiologisia muutoksia ovat hengityksen kuolleen tilavuuden lisääntyminen, hengitysvastuksen kasvu (maskin kostuminen lisää vastusta edelleen), veren hiilidioksiditason nousu, veren happisaturaation lasku, sydämen sykkeen nousu, verenpaineen nousu, sydän-keuhkokapasiteetin lasku, hengitystiheyden nousu, hengenahdistus ja hengitysvaikeudet, päänsärky, huimaus, kuumuuden ja nihkeyden tunne, keskittymisvaikeudet, ajattelun heikkeneminen, uneliaisuus, empatiakyvyn heikkeneminen, ihon suojatoiminnan heikkeneminen, kutina, akne, ihovauriot ja ärsytykset sekä yleinen väsymyksen ja uupumuksen tunne.

Vaikka maskien haitat voivat ensisilmäyksellä vaikuttaa melko vähäisiltä, toistuvat ja pidempiaikaiset fysiologiset muutokset voivat johtaa myös kroonisiin terveysongelmiin, kuten verenpainetautiin, valtimoiden kovettumiseen, sepelvaltimotautiin sekä neurologisiin sairauksiin.

On myös hyvä tietää, että vaikka maskin käytöllä tavoitellaan infektioilta suojautumista, se voi sympaattisen stressivasteen vuoksi johtaa päinvastaiseen, eli immuunivasteen heikkenemiseen.

 

Maskin käyttö hengitysohjaajajan näkökulmasta.

Hoitava Hengitys HB ® -ohjaajan tärkeimpiä tehtäviä on tuoda esille kehon itsensä kyvyt puolustautua ulkoisia uhkia vastaan. Tärkeimpänä näistä on nenähengitys. Nenä taistelee taudinaiheuttajia ja epäpuhtauksia vastaan mm. limakalvojen pinnalla olevan antibakteerisen geelin avulla. Lima tuhoaa, tai vähintään heikentää taudinaiheuttajia ja vatsahapot viimeistelevät tunkeilijoiden eliminoimisen. Liman lisäksi puolustustehtävää hoitavat nenän sivuonteloissa muodostuva typpioksidi, sekä keuhkoista poistuva hiilidioksidi.

Immuunipuolustuksesta huolehtimiseen siis voi hyvin riittää terveelliset elintavat (puhdas, aito ruoka sekä riittävä liikunta ja lepo) sekä terveellinen nenähengitys.

Nenän tukkoisuus on kuitenkin valitettavan yleistä, jolloin nenän puolustusjärjestelmä jää käyttämättä ja taudinaiheuttajat kulkeutuvat suodattamattomina suun kautta keuhkoihin. Lue lisää nenähengityksen hyödyistä.

Vaikka kasvomaskin on tarkoitus tuoda hengityselimistölle suojaa, sen tuoma hengitysvastus saa ihmisen usein huomaamattaan siirtymään suuhengitykseen, jolloin keuhkoihin päätyy taudinaiheuttajien lisäksi maskin mahdolliset kemikaalit, kuidut ja bakteerit. Suuhengitys voi lisäksi johtaa liikahengityksen pahenemiseen, jolloin maskin hyötyjen ja haittojen suhde on jo reippaasti haittojen puolella.

Mikäli haluat/joudut silti käyttämään maskia, pyri tukaluudesta huolimatta pysyttäytymään nenähengityksessä ja harkitse myös puolustusta parantavan hengityksen harjoittelua ohjatusti tai itsenäisesti.

 

Aiheesta lisää:

Maskien käyttö yhteisössä todennäköisesti ei vaikuta merkittävästi influenssan kaltaisten sairauksien, sekä COVID-19-tyyppisten sairauksien esiintyvyyteen verrattuna maskien käyttämättömyyteen.

Sisällytimme analyysiin 12 tutkimusta, jotka vertasivat lääketieteellisiä/kirurgisia maskeja maskittomuuteen virusten aiheuttamien hengitystieinfektioiden leviämisen estämiseksi (kaksi tutkimusta terveydenhuollon työntekijöillä ja 10 tutkimusta yhteisössä). Maskien käyttö yhteisössä todennäköisesti ei vaikuta merkittävästi influenssan kaltaisten sairauksien esiintymiseen verrattuna maskien käyttämättömyyteen (9 tutkimusta, 276 917 osallistujaa; kohtuullisen varmuuden taso). Linkki.

 

Maskin käyttö heikentää kasvojen mikrobiomin tasapainoa.

Kasvomaskin suljettu, lämmin ja kostea ympäristö, paikallinen mikrobiomi sekä maskimateriaalien kemialliset aineet on yhdistetty monenlaisiin ihosairauksiin. Vähintään 6 tuntia päivässä käytetyt kasvomaskit ovat aiheuttaneet muun muassa allergista ja ärsytysihottumaa, aknemaisia muutoksia, atooppista ja seborrooista ekseemaa, suunympärysihottumaa, nokkosihottumaa, ruusufinniä, karvatuppitulehdusta ja kutinaa. Lisäksi sairaalahoitoon akuutin sydäninfarktin vuoksi otetulla potilaalla kehittyi kasvojen herpes simplex -infektio intubaatiomaskin käytön yhteydessä. Linkki.

 

Lääkärit varoittavat koululaisten maskittamisen riskeistä 9.9.2020.

Lääkärit vaativat, että kouluissa ei tulisi olla kasvomaskipakkoa. ”Viime kuukausina lasten ja nuorten yleinen hyvinvointi on ollut vakavalla koetuksella,” kirjeen kirjoittajat totesivat. ”Näemme vastaanotoillamme yhä enemmän lapsia ja nuoria, joilla on ahdistusta, univaikeuksia, käytöshäiriöitä sekä bakteerikammoa.” Lisäksi he ovat havainneet kotiväkivallan, eristäytymisen ja puutteen lisääntymistä. ”Kasvomaskien käyttöpakko kouluissa on merkittävä uhka lasten kehitykselle. Se sivuuttaa kasvavan lapsen olennaiset tarpeet. Lasten ja nuorten hyvinvointi on pitkälti riippuvaista emotionaalisesta kiintymyksestä toisiin,” he kirjoittivat. Heidän mukaansa kasvomaskipakko tekee koulusta uhkaavan ja turvattoman ympäristön, jossa emotionaalinen läheisyys muuttuu vaikeaksi.” Linkki.

 

Keisarilla on maski mutta ei vaatteita. Terveydenhuoltohenkilökuntakaan ei usein noudata maskisuosituksen marssijärjestystä. 16.11.2020 https://www.laakarilehti.fi/ajassa/verkkokommentti/keisarilla-on-maski-mutta-ei-vaatteita/

 

Lääkärit eri mieltä maskisuosituksen hyödyistä – ”Asia on täysin epäselvä, tieteellistä näyttöä suuntaan tai toiseen ei ole”, sanoo infektiolääkäri 29.7.2020  https://yle.fi/a/3-11468225 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala: ”Yleistä maskisuositusta en kannata. Näytön pitäisi olla paljon vahvempi siitä, että meillä olisi kaikissa tilanteissa syytä maskia käyttää, ja sitähän ei ole.” Rintala pelkää, että mikäli valtakunnallinen maskisuositus annettaisiin, siitä voisi olla jopa haittaa. ”Sellaisia tutkimustuloksia on, missä maski voi jopa lisätä infektioriskiä itsellä, jos sitä käsittelee huonosti tai se ei ole oikein päällä. Tämä on se huoli mikä siinä on, että onko siitä enemmän haittaa kuin hyötyä.”

 

Mikromuovia löydetty ensimmäistä kertaa ihmisen keuhkoista. 11.4.2022

”Emme odottaneet, että löytäisimme suurinta määrää näin isoja hiukkasia keuhkojen alaosista saakka”, kertoi Laura Sadofsky, tutkimuksen vanhempi kirjoittaja. Pienten muovifragmenttien terveysvaikutukset ihmisten keuhkoissa ovat toistaiseksi tuntemattomia. Ovatko kansanterveysviranomaisten suosittelemat polypropeenimaskit ja muut vastaavat maskit merkittävä lähde kasvavaan huolenaiheeseen mikrohiukkasista? Tämä kysymys vaikuttaa jääneen huomiotta erityisesti lasten osalta. Samalla on kasvavaa näyttöä siitä, että maskit lisäävät mikromuovisaastetta, joka muiden ilmansaasteiden tavoin voi olla yhteydessä miljoonien ihmisten ennenaikaisiin kuolemiin. Linkki.

Jaa blogi!