Tiedoksi vanhemmille, joiden lapsille määrätään montelukast-lääkettä (Singulair) hengitysongelmiin tai allergioihin, että lääkkeen on todettu aiheuttavan joillekin käyttäjilleen hankalia, ja jopa vakavia sivuoireita.

Potilaan lääkärilehti –artikkelissa oireiksi mainitaan ahdistuneisuus, unihäiriöt mielialaoireilut. Oireet voivat olla myös vakavampia, jonka vuoksi amerikkalainen Lääke- ja elintarvikevirasto FDA antoi lääkkeelle maaliskuussa 2020 ns. Black Box Warning -varoituksen. Raportoituja sivuvaikutuksia ovat mm. aggressiivisuus, masennus, keskittymiskyvyttömyys, sekavuus, hallusinaatiot, muistihäiriöt, pakko-oireet sekä itsetuhoisuus, joka on valitettavasti johtanut myös lasten itsemurhiin. Facebookissa on ko. lääkettä käyttäneiden lasten vanhemmille perustettu tukiryhmä, jossa on lähes 17 000 jäsentä. Ryhmässä vanhemmat jakavat kokemuksiaan lastensa oireiluista ja tukevat toisiaan ongelmissa, joita lääkkeestä vieroittautuminen aiheuttaa. Toisin kuin em. artikkelissa mainitaan, oireilu ei välttämättä lopu heti lääkkeen käytön lopettamiseen, vaan voi jatkua yllättävän kauan. Alla kyseisen ryhmän jakama kuva, jossa luetellaan sivuoireita, joista lääkettä käyttäneet lapset ovat kärsineet.
Lääkettä määrätään usein lapsille, koska tabletti voi olla helpommin lapselle annettava, kuin inhaloitavat lääkkeet. Joillakin lääke voi olla inhaloitavien lääkkeiden lisänä. Myös aikuisille Montelukastia määrätään, ja jotkut heistäkin kertovat saaneensa tästä esim. painajaisia ja jopa hallusinaatioita.
On huomattava, että useimmille käyttäjilleen lääke on sopiva ja lievittää tehokkaasti sekä astman että allergian oireita, mutta on myös hyvä olla tietoinen, että kaikille lääke ei sovi.
Kuvassa Montelukast /Singulair -lääkkeestä tulleita sivuoireita.
Vinkit terveelliseen arkihengitykseen sekä opastuksen hengitystä helpottaviin ja hiilidioksidin sietokykyä parantaviin harjoitteisiin saat koulutetuilta Hoitava Hengitys -ohjaajilta. Listan eri paikkakunnilla toimivista ohjaajista löydät täältä.
Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata HH-tuotepaketin. Kattava tuotepaketti käsittää e-kirjan, hengityksen harjoittamisen apuvälineet sisältävän breaTHIN-setin sekä Videokansion, jonka ohjevideoiden avulla voit tehdä harjoitteita ohjatusti. Tilaa täältä.
Tutustu muuhun HH-palvelutarjontaan täältä.
Jaa blogi!