Long covid -oireeni alkoivat helmikuussa 2022. Vielä vuoden kuluttua tästä kärsin hengitysongelmista, kuten rintakehän ”tukkoisuudesta” ja uloshengitysvaikeudesta, varsinkin makuuasennossa. Terveellisistä elämäntavoistani huolimatta minulla todettiin myös uniapnea.

Tutkiessani netissä tietoa long covidin mahdollisista syistä, silmiini sattui artikkeli ylihengityksen ja long covidin yhteydestä. Siinä kerrottiin, että useat oireet voivat johtua ylihengityksestä.

Onneksi löysin netistä Marketan Unididge-kurssin, koska jo muutaman viikon ahkeran harjoittelun jälkeen huomasin, että makuuasennon hengitysvaikeutta ei enää tullutkaan. Kärsittyäni tästä vaivasta vuoden ajan, on aivan ihanaa, että se on nyt pysynyt poissa.

Yölliset käsien puutumiset ovat jääneet pois, ja ilmeisesti hampaiden narskuttelu on vähentynyt, koska purulihaksistokaan ei ole ollut enää niin kipeä. Hengitys nenän kautta tapahtuu jo ihan luonnostaan, vaikka aluksi se tuntui haasteelliselta.

Lisäksi huomaan hengitykseni syventyneen ja rintakehän jäykkyyden ja tukkoisuuden poistuneen. Pallealihas on varmaan soittoharjoittelun myötä vahvistunut, jonka ansiosta rintakehä on avautunut ja hengitys syventynyt. Koen didgeridoon soittamisen rauhoittavana, rentouttavana ja palauttavana (soitto vaikuttaa vagushermoon). Unikin on nykyään syvempää.

– Tarja Piispanen –

Jaa blogi!