Lyhennelmä ja käännös Buteyko-ohjaaja Janet Winterin artikkelista Breathing retraining for long covid

Janet Winter kirjoittaa:

”Olin valmistautunut menemään henkilökohtaisesti tähän konferenssiin Havaijilla, mutta sitten iski COVID ja matka oli peruttava. Osallistuin äskettäin kokouksen fantastiseen online-versioon. Konferenssissa oli monenlaisia ​​mielenkiintoisia keskusteluja, mutta tässä artikkelissa keskityn Covid-19 tautiin, erityisesti pitkittyneeseen koronatautiin, koska tähän ilmiöön todennäköisesti aiheeseen törmäävät monet Buteyko-ohjaajat.”

 

Monitieteellinen hengitysterveyden konferenssi Breathe 2022

Järjestäjinä: Rosalba Courtney, Tania Clifton-Smith and Scott Peirce Lisätiedot:  https://breathe2022.com/

Hengitys ja long covid

  • Pitkittyneen koronataudin oireet liittyvät yleensä hengityshäiriöihin.
  • Hyperventilaatio on yleisin hengitysongelma, mutta sitä ei yleensä epäillä, tai testata potilailta.
  • On saatu kasvavaa näyttöä, että hengityksen harjoittaminen (breathing retraining, uudelleen opettelu) on tärkeä osa pitkittyneen koronataudin oireiden hallintaa.
  • Varottava liian voimakasta harjoittelua, koska pelkkä hengityksen vähentäminen voi pahentaa tilannetta. Harjoittelun alussa on siis parasta välttää ’ilmanälkää’.

 

WHO:n määritelmä pitkittyneelle  koronataudille

COVID-19:n jälkeinen tila määritellään sairaudeksi ihmisillä, joilla on todennäköinen tai vahvistettu SARS-CoV-2 -infektio, ja joiden oireet alkavat yleensä kolmen kuukauden kuluessa alkuperäisen taudin puhkeamisesta, ja vaikutukset kestävät vähintään kaksi kuukautta. COVID-19 jälkeisen tilan oireita ja vaikutuksia ei voida selittää vaihtoehtoisella diagnoosilla. (Useat konferenssissa puhuneet asiantuntijat määrittelevät neljän viikon mittaisen oireilun olevan pitkittynyttä koronatautia.)

 

Umakanth Katwa (Lasten keuhkotaudit ja unilääketiede, Bostonin lastensairaala)

Katwa piti upean esityksen COVIDista ja sanoi, että vaikka lapset eivät todennäköisesti sairastu siihen vakavasti, myös he voivat saada satunnaisia ja epätyypillisiä oireita. Akuutti COVID voi aiheuttaa keuhkoputkentulehduksen, interstitiaalisen (sidekudoksiin liittyvä) keuhkokuumeen, ARDS:n (akuutti hengitysvaikeusoireyhtymä) ja verenmyrkytyksen, johon liittyy usean elimen vajaatoiminta (MIS-C tai monisysteeminen tulehdusoireyhtymä lapsilla). Oireet voivat olla kohtalokkaita. Yleisiä ovat myös sydämen vajaatoiminta ja ihottuma. Dr. Katwa sanoi, että pitkää COVID-tautia tulee epäillä, jos oireet jatkuvat yli neljä viikkoa ja testitulos on negatiivinen vähintään viikon ajan.

Oireet: Väsymys (53 %), hengenahdistus (43 %), nivelkipu (27 %), huono rasituksensieto, huimaus, päänsärky, aivosumu, rintakipu, puhevaikeudet, lihaskivut, hajuaistin menetys, ahdistuneisuus tai masennus, unettomuus, sekä POTS (posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä = sydämen sykkeen nousu selinmakuulta pystyasentoon noustessa).

Aiempien tutkimustensa pohjalta hän sanoi, että pitkittyneen koronataudin ilmaantuvuus on 30–90 %, kuusi kuukautta akuutin infektion jälkeen ja että taudin patofysiologia on arvoitus.

Dr. Katwan mukaan pitkän COVIDin riskitekijöitä ovat: liikalihavuus, sydänsairaudet, tulehdussairaudet, ikä. On epäselvää, onko olemassa geneettistä alttiutta ja voiko pitkittyneet oireet puhjeta myös heille, joilla ei ole ollut vakavaa akuutin koronataudin muotoa.

Yleisimmät pitkäaikaiset hengitystieoireet ovat: hengenahdistus (yleisin), jatkuva yskä, unenaikainen happivaje (erityisesti niillä, joilla on vakava keuhkosairaus), takypnea (tiheä hengitys), liikunta-intoleranssi ja hyperventilaatio.

Dr. Katwa lainasi Motiejunaiten et al.:n (tammikuu 2021, Frontiers in Physiology) artikkelia, jonka mukaan hyperventilaatio voisi olla mahdollinen selitys pitkäkestoiselle liikunta-intoleranssille lievän koronataudin sairastaneilla. 

Katwan mukaan hyperventilaation alkuperä voi olla monen tekijän summa, mm. hermosolujen yliherkkyys sekä autonomisen hermoston epätasapaino. Hyperventilaatio voi olla jatkuvaa tai ajoittaista, tai esiintyä vain liikunnan yhteydessä. Hyperventilaatiosta seuraava hypokapnia (hiilidioksidivaje) voi aiheuttaa monia hankalia oireita kuten hengenahdistusta, puristavaa tunnetta rinnassa, takykardiaa (sydämen tiheälyöntisyys), rintakipu, väsymys, huimaus ja pyörtyminen rasituksessa.

Hiilidioksidivaje aiheuttaa kudosten happivajeen, koska happea vapautuu punasolujen hemoglobiinista tavallista vähemmän (Bohr effect).

Hyperventilaatio-oireyhtymä voi myötävaikuttaa teini-ikäisten paniikkikohtausten esiintymiseen koronataudin jälkeen. Ahdistuksesta ja paniikkihäiriöstä kärsivillä nuorilla ja lapsilla hengityshäiriöt ovat yleisiä. Mikäli näillä nuorilla potilailla on vain vähäinen lääkehoito, tai ei lääkehoitoa ollenkaan, heitä hoidettaessa olisi tärkeää tehdä hengityskuntoutuksen, eli hengityksen ”uudelleen opettelun” tarpeen arviointi.

Koronataudin jälkeisen POTS-oireyhtymän esiintyvyys on noin 10-40 % (POTS = sydämen sykkeen nousu sekä verenpaineen lasku selinmakuulta pystyasentoon noustessa). COVID-hypovolemian (veren, tai kokonaisnestetilavuuden määrän vähentyminen) aiheuttajina voivat olla kuume, ruokahaluttomuus ja vähentynyt ravinnon nesteen saanti, sydämen verenkierron muutokset, autoimmuunihäiriöt, sytokiinimyrsky, tulehdukset sekä krooninen hermostohäiriö.

 

Yhteenveto

Saamme jatkuvasti lisää todisteita siitä, että hengityksen uudelleenharjoittelu voi auttaa moniin pitkän COVIDin oireisiin, mutta harjoittelu on aloitettava varovasti. Jopa pelkkä hengityksen vähentäminen voi pahentaa oireita, joten alussa on parasta välttää ilmanälkää.

 

Buteyko-ohjaajien kokemuksia sekä kommentteja pitkittyneestä koronataudista

Yhdellä Breathe 2022 -konferenssin järjestäjistä, Rosalba Courtneylla oli akuutti koronatauti tapahtuman aikana. Hän kertoi saavansa helpotusta oireisiin hyminähengityksellä hengittämällä uloshengityksen nenän kautta hymisemällä ja pysähtymällä laskemaan neljään ennen sisäänhengitystä. Hyminän tiedetään kohottavan viruksia estävän typpioksidin muodostumista nenän sivuonteloissa. Rosalba Courtney on kirjoittanut aiheesta myös artikkelin.

Hadas Golan:  Vastaanotolleni on tullut monia ihmisiä, joilla on pitkittynyt COVID. Hengityksen uudelleenkoulutus ei ole ”parannuskeino” ja siksi meidän on pysyttävä nöyrinä ja vältettävä liioittelemasta heidän oireidensa yhteyttä hyperventilaatioon. Mielestäni mielenkiintoinen kysymys on, miksi he hyperventiloivat (mitä he ehdottomasti tekevät, näen potilaita, joiden ETCO2-taso on noin 20 mmHg)? Meidän on varottava korjaamasta hyperventilaatiota liian nopeasti.

 

Janet Winterin 27.7.2022 kirjoittamasta artikkelista vapaasti kääntänyt Marketta Manninen 9/22.

 

Hengitystä tasapainottavia harjoitteita opit Hoitava Hengitys ja Unididge-kursseilla sekä ohjauksissa.

Kaikki tulevat tapahtumat löydät täältä.

Listan eri puolilla Suomea toimivista Hoitava Hengitys -ohjaajista löydät täältä. 

Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata Unihengitys-verkkokurssin tai breaTHIN-setin ohjeineen. Tilaa täältä. 

Jaa blogi!