Yskä on hengitysteitä suojaava refleksi, jonka tarkoitus on poistaa vieras materiaali ilmateistä. Flunssaan liittyvä yskä paranee yleensä parissa viikossa, mutta voi joskus vaivata pidempäänkin. Syynä voi olla esim. virusinfektion aiheuttama limakalvotulehdus.
Huonommin tunnettuna pitkittyneen yskän syynä voi olla itse hengitys, eli suun kautta hengittäminen sekä hyperventilaatio. Näistä seuraa itseään ruokkiva noidankehä, koska yskiminen on voimakasta suuhengitystä, joka pahentaa hyperventilaatio-, eli liikahengitystilaa.
Pitkittynyt yskä
Yli 3-4 viikkoa kestänyttä yskää pidetään pitkittyneenä, jonka yleisimmät aiheuttajat ovat nenästä valuva lima, sivuonteloiden, tai keuhkoputken tulehdus sekä tupakoinnin aiheuttama krooninen keuhkoputkentulehdus. Pitkittynyttä yskää aiheuttavat myös astman ja keuhkoahtaumataudin pahenemisvaihe, sekä refluksitauti.
Verenpaineen ja sydämen vajaatoimintaan käytettävien ACE:n estäjien sekä beetasalpaajien sivuoireina voi myös esiintyä yskää, joka helpottaa lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen. Myös nenäoireisiin käytettävät nenäsuihkeet voivat valua nieluun ja aiheuttaa yskänärsytystä.
Yskimisen syitä ja seurauksia
Ilmateiden ärtyminen
Kylmä, kuiva ja epäpuhdas, suun kautta hengitetty ilma ärsyttää ilmateitä ja voi vahingoittaa keuhkorakkuloita heikentäen kaasujenvaihtoa. Suuhengitys heikentää nenän normaalia toimintaa, jolloin vastustuskyky heikkenee ja nenästä takanieluun valuva lima lisää yskänärsytystä.
Hermoston kiihtyminen
Suuhengitys sekä yskiminen pahentavat hiilidioksidivajetta, jonka seurauksena sympaattinen hermosto aktivoituu ja ilmatiet ovat tavallista herkemmät.
Astman oireiden paheneminen
Hiilidioksidi toimii luonnollisena keuhkoputkien avaajana. Hiilidioksidivaje aiheuttaa keuhkoputkien supistelua ja voi johtaa astmakohtaukseen.
Liikahengityksen oireiden lisääntyminen
Hiilidioksidivaje vaikeuttaa kudosten hapensaantia sekä elimistön verenvirtausta, josta seurauksena väsymys, keskittymisvaikeudet, heikentynyt unenlaatu, suolisto-oireet, käsien ja jalkojen kylmyys sekä muita liikahengityksen oireita.
Ahdistuneisuuden lisääntyminen
Pitkittyneestä yskästä aiheutuvat univaje ja lisää stressiä, joka edelleen pitää yllä yskimistä provosoivaa liikahengitystä. Tila voi kehittyä ahdistuneisuudeksi, joka voi ilmetä paniikkikohtauksen oireina, kuten sydämen tykytyksenä ja hengenahdistuksena.
Hengitysohjeita yskän hoitoon
Sanonta ”Yskä lähtee yskimällä” ei täysin pidä paikkaansa, koska vaikka yskiminen voi hetkellisesti poistaa henkitorvea ärsyttävän liman, yskiminen myös pitää yllä, tai pahentaa yhtä pitkittyneen yskän juurisyistä, eli liikahengitystä.
Ota kokeiluun seuraavat, liikahengitystä korjaavat hengitysvinkit:
- Vältä suun kautta hengittämistä ja pyri nenähengitykseen kaikissa mahdollisissa tilanteissa.
- Yritä katkaista yskänpuuska nielaisemalla.
- Yritä hillitä yskiessä kohtuuttoman suurta uloshengitystä ja koeta irroittaa henkitorvea ärsyttävä lima rykäisemällä.
Hyödynnä ilmateitä laajentavia ja tulehdusta hillitseviä hiilidioksidia sekä typpioksidia tekemällä kämmenkuppihengitystä:
- Aseta kämmenet kupiksi kasvojen eteen, hieman irti kasvoista.
- Hengitä rauhallista nenähengitystä.
- Tee muutaman minuutin harjoitus useita kertoja päivässä.
Tehosta sivuonteloissa muodostuvan typpioksidin tuotantoa hyminähengityksellä:
- Hengitä nenähengitystä ja tee rauhallinen uloshengitys pitkällä mm-äänteellä.
- Pidä huulet suljettuina, mutta leuat hieman raollaan, jotta tunnet äänen värähtelyn kitalaessa.
- Tee hyminäharjoitusta esim. 2 x 15-30 minuuttia/pv.
- Värähtely lisää tehokkaasti typpioksidin tuotantoa ja hoitaa näin hengitysteiden tulehduksia.
Lisää hengitystä helpottavia HH -harjoitteita opit Hoitava Hengitys sekä Unididge-kursseilla.
Kaikki tulevat tapahtumat löydät täältä.
Listan eri puolilla Suomea toimivista Hoitava Hengitys -ohjaajista löydät täältä.
Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata Unihengitys-verkkokurssin tai breaTHIN-setin ohjeineen. Tilaa täältä.
Huom! Kroonistunut yskä voi myös olla oire jostain vakavammasta sairaudesta, joka vaatii tarkempia tutkimuksia ja hoitoa.