Häiriintyneen hengityksen normalisoiminen tarkoittaa useimmilla hengitysvolyymin pienentämistä, eli toisin sanoen ”ilmadieettiä”. Tämä ilmadieetti voi toimia erinomaisena vauhdittajana myös tutummassa dieetissä, eli painon pudotuksessa. Hoitava Hengitys voi olla apunasi myös tässä projektissa!

Happea elimistöön saadaan hengittämällä. Meidän ei kuitenkaan tarvitse hengittää niin suuresti, kuten yleisesti uskotaan – vaan vähemmän.

Normaali hengitysvolyymi on 4-7 litraa minuutissa. Jokainen hengenveto on volyymiltaan noin 0,5 litraa ja näitä puolilitraisia henkäisyjä terve ihminen vetää noin 8-14 kertaa minuutissa. Valitettavan harvalla hengitys on näin maltillista. Tosiasia on, että suurin osa ihmisistä hengittää paljon näitä viitearvoja enemmän. Useimmille tulee yllätyksenä tieto, että normaalia suurempi hengitys aiheuttaa elimistöön hapenpuutteen, josta aiheutuu monimutkaisia aineenvaihdunnan häiriöitä ja tällöin myös painonpudotus on työläämpää.

Hapenpuute aiheutuu happimolekyylien tiukentuneesta sidoksesta veren punasolujen hemoglobiiniin. Vaikka happea siis on verenkierrossa, happi ei pääse sieltä irtaantumaan. Sidos tiukentuu alentuneen hiilidioksiditason johdosta. Kun hengitystä normalisoidaan, kohotetaan samalla hiilidioksiditasoa, jolloin elimistön hapensaanti paranee.

Mikäli siis haluat varmistaa elimistön hapensaannin ja painonhallinnan kannalta parhaimman tilanteen, normalisoi hengityksesi!

Normalisoitu hengitys:

  1. Parantaa elimistön hapensaantia.
  2. Vähentää lihottavien stressihormonien tuotantoa.
  3. Auttaa ruuansulatusta.
  4. Tasaa aineenvaihduntaa ja vähentää mielitekoja.
  5. Tehostaa elimistön rasvavarastojen käyttöä energiantuotannossa.

Mikäli olet puuhaillut puu-uunin sytyttämisen kanssa, tiedät, että puut täytyy asetella ilmavasti. Liian tiukkaan ladotut puut tai hormin huono veto tukehduttaa tulen, jos yleensä syttyykään. Kun tulipesään saadaan sopivasti vetoa, eli happea, tuli alkaa roihuta iloisesti.

Myös elimistössämme olevan rasvan polttaminen tarvitsee happea.

Mikäli happitilanne elimistössämme on alentunut, elimistö käyttää energian tuotantoon mieluummin sokereita. Vasta kun happitilanne elimistössämme paranee, se alkaa käyttää rasvaa energiantuotantoon.

Normaali hengitysvolyymi on 4-7 litraa minuutissa. Valitettavan harvalla hengitys on näin maltillista. Tosiasia on, että suurin osa ihmisistä hengittää paljon näitä viitearvoja enemmän. Normaalia suurempi hengitys aiheuttaa elimistöön hapenpuutteen, jolloin myös rasvan polttaminen, eli painonpudotus, on hankalampaa.

Mikäli siis haluat varmistaa elimistön hapensaannin ja painonhallinnan kannalta parhaimman tilanteen, korjaa ja pienennä hengitystäsi!

 

Painonpudotusta hidastavia tekijöitä

Stressi

Kun ihminen on stressaantunut ja kiihtynyt, myös hänen hengityksensä kiihtyy. Hengitys kiipeää rintakehän yläosaan ja tihenee. Tämä pinnallinen hengitys ruokkii taistele-tai-pakene -reaktiota, jolloin elimistön tuottaman stressihormonina tunnetun kortisolin tuotanto kiihtyy. Kortisolin lisääntymisen tiedetään aiheuttavan painon nousua.

Kun hengitystä syvennetään, hengitysrytmi hidastuu. Syvä palleahengitys aktivoi parasympaattista, eli rauhoittavaa ja sydämen sykettä alentavaa hermostoa. Tämä rauhoittaa mieltä ja lievittää stressireaktioita.

Mikäli siis haluat rauhoittaa mieltäsi ja vähentää lihottavan stressihormonin tuotantoa, syvennä ja rauhoita hengitystäsi!

Suuhengitys

Yhtä yleistä kuin stressi, on myös suun kautta hengittäminen. Suuhengitykseen on osaltaan johtanut uskomus siitä, että mitä suurempi hengitys, sitä parempi hapensaanti. Suun kautta hengittäminen on kuitenkin aina liian suurta hengittämistä. Nenähengitykseen siirtyminen parantaa elimistön hapensaantia.

Ruuansulatusprosessi alkaa jo suussa, jossa työhön osallistuu sylki. Mikäli ihminen hengittää jatkuvasti suun kautta, syljeneritys on vähentynyttä. Nenähengitykseen siirtyminen ja hengitysvolyymin pienentäminen lisää syljentuotantoa, jolloin ruuansulatuskin vauhdittuu.

Suun kautta hengittäminen on pinnallista ja volyymiltaan liian suurta hengittämistä. Kun hengitystä syvennetään, pallean liike hieroo suolistoa ja näin helpottaa sen toimintaa.

Suuren hengityksen aiheuttama hiilidioksidivaje aiheuttaa elimistön hapenpuutteen lisäksi sileiden lihasten supistumista. Tämä tarkoittaa mm. suoliston ympärillä olevien lihasten supistumista. Tällöin suolen normaali supisteluliike rajoittuu. Kun hengitystä korjataan, sileät lihakset rentoutuvat ja ruokamassan eteneminen suolessa vauhdittuu.

Mikäli siis haluat vauhdittaa ruuansulatustasi, siirry nenähengitykseen, syvennä ja vähennä hengitystäsi.

Aineenvaihdunnan häiriöt

Hengitys on merkittävimpiä elimistön pH-tasapainon säätelijöitä. Hengityksen häiriöt aiheuttavat häiriöitä pH-tasapainossa. Suuri hengitysvolyymi ja alentunut hiilidioksiditaso aiheuttavat elimistön alkalisoitumista, jota puskurijärjestelmät tasapainottavat tuottamalla happoja. Tämä lisää mielitekoa happamoittavia ruoka-aineita kohtaan.

Kun hengitystä korjataan, aineenvaihdunta tasoittuu ja mieliteot vähenevät.

Liikunnan vaikeus

Mikäli hengityksesi on häiriintynyttä, myös hiilidioksidin sietokykysi voi olla madaltunut. Tällöin liikunnan harrastaminen on raskasta, koska hengästyt hyvin helposti. Lisää hankaluutta liikkumiseen tuovat lihaskrampit, suonenvedot ja maitohappojen liiallinen muodostuminen. Kyse ei ole pelkästään huonosta kunnosta vaan huonosta hengityksestä.

Kun hengitystä normalisoidaan, hiilidioksidin sietokyky kasvaa. Tämä tarkoittaa sitä, että pystyt liikkumaan aiempaa enemmän ennen kuin hengästyt. Samalla korjaantunut (kohonnut) hiilidioksiditaso vapauttaa elimistön käyttöön enemmän happea, jolloin lihasten kestävyys paranee ja maitohappojen muodostus vähenee.

Voit siis aloittaa kunnon kohotuksen vaikka sohvalla istuen ja pelkästään hengitystäsi korjaten!

Kuinka hengitys korjataan?

Hoitava Hengitys -kursseilla opetetaan yksinkertaisia, mutta tehokkaita hengitysharjoituksia, joiden avulla painon hallinnan voi aloittaa helposti ja turvallisesti. Harjoituksia tekemällä parannat elimistösi hapensaantia, tasapainotat elimistösi aineenvaihduntaa ja lievität stressiä. Samalla myös jaksaminen lisääntyy ja hengästyminen vähenee, jolloin myös liikunnan lisääminen helpottuu.

Hengityskaasuja tasapainottavia ja aineenvaihduntaa parantavia HH -harjoitteita opit Hoitava Hengitys sekä Unididge-kursseilla.

Kaikki tulevat tapahtumat löydät täältä.

Listan eri puolilla Suomea toimivista Hoitava Hengitys -ohjaajista löydät täältä. 

Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata Unihengitys-verkkokurssin tai breaTHIN-setin ohjeineen. Tilaa täältä.

Jaa blogi!