”Osallistuin Hoitava Hengitys -kurssille syksyllä 2016. Kirjoitan tätä syksyllä 2018, kumppanini juuri lähdettyä kotiinsa Martta-koiran kanssa, ja ihmettelen ja ihastelen lääkkeetöntä elämääni koiran ja omistajan kanssa. Ensi tapaamisella koiran kanssa neljä vuotta sitten kestin noin tunnin verran ennen kuin hengitys alkoi vinkua lähestyvän astmakohtauksen merkiksi ja oli otettava Ventoline esiin.

Minulla on ollut lapsesta lähtien eläinallergia, joka oireili lapsena ja nuorena lievemmin, mutta aikuisiällä aloin saada etenkin hevosten ja koirien läheisyydessä pahenevia astmaoireita.

En ole koskaan halunnut pitää itseäni astmaatikkona, joten olen aina yrittänyt olla eläinten kanssa ja pärjäillä, enkä näin ollen hankkiutunut myöskään astmalääkärille. Yleislääkärin pyytäessäni kirjoittama Ventoline on ollut apuna tiukan paikan tullen.

Vuonna 2007 tähän tuli muutos, kun meille otettiin uusi kissanpentu.

Sain kissasta niin voimakkaita astmaoireita, että en pystynyt enää kävelemään kovaa vauhtia Pyynikin mäkisissä maastoissa, ja hengitys pihisi kotona ja kodin ulkopuolella.”

Siedätyshoitoa

”Menin  erikoislääkärille, joka teki testit ja antoi diagnoosin: allerginen astma. Allergisoivimmat asiat olivat hevonen, koira ja kissa – tässä järjestyksessä. Jo tuolloin, yksitoista vuotta sitten, löysin netistä Buteyko-menetelmän, ja olin vaikuttunut tuloksista, joista luin. Printtasin harjoituksia ja yritin tehdä niitä, mutta harjoittelu ei ollut säännöllistä ja se jäi.

Luin myös siedätyksestä, ja aloinkin siedättää itseäni uudelle perheenjäsenelle: kissalle hankittiin toinen koti, ja se alkoi elää viikonloppukissan elämää; itse aloin inhaloida aamuin illoin lääkärin määräämää hoitavaa astmalääkettä. Pikku hiljaa vähensin lääkitystä ja kissa alkoi olla enemmän meillä, ja kolmen vuoden kuluttua pystyin elämään kissan kanssa lääkkeettä – siedätys onnistui. Kerroin lääkärille koko ajan, mitä tein, ja hän kertoi minulle ettei voi tällaista suositella mutta tietää useita ihmisiä, jotka ovat onnistuneet samalla tavalla.

Neljä vuotta sitten olin tilanteessa, jossa elämääni tuli uusi kumppani ja hänen koiransa – ja tietäen että siedätys on mahdollista, päätin aloittaa vaikka olin koiralle vielä allergisempi kuin kissalle. Olin ehtinyt viettää välissä muutaman vuoden lääkkeetöntä elämää, ja nyt hankin taas hoitavan astmalääkkeen ja aloitin uuden siedätysprojektin, jonka tiesin jo olevan mahdollisen.”

Hoitava Hengitys -kurssille

”Sitten näin netissä mainoksen Hoitava Hengitys -kurssista ja ilahduin kovasti: Buteyko-menetelmään pohjautuvaa menetelmää saattoi nyt opiskella Suomessa ja vieläpä kotikaupungissani! Ilmoittauduin mukaan.

Kurssista ja Hoitava Hengitys -menetelmästä on ollut minulle suurta hyötyä. En kärsinyt kurssin aloittaessani arjessa hengitysvaikeuksista vaan ainoa ongelmani oli, että halusin seurustella ihmisen kanssa, jolla oli minua hyvin paljon allergisoiva koira. Kun en ollut koiran kanssa, ei minulla ollut oireita.

Sain kurssilta kuitenkin paljon enemmän! Kaikista tärkeimpänä antina pidän saamaani tietoa hengityksen toiminnasta kemiallisella ja fysiologiselta tasolla.

Olen joogannut pitkään – parikymmentä vuotta – ja tottunut hengittämään nenähengitystä joogatessa ja ylipäänsä valveilla ollessani. Mutta koskaan ei ollut mieleeni tullut, että nenähengitystä voisi ylläpitää myös nukkuessa, pyöräillessä, kuntosalilla ja aivan kaikkialla. Tämän ymmärrettyäni aloin nukkua suu teipattuna (nyt jo kohta kaksi vuotta yhdenkään yön jäämättä väliin), pyöräillä työmatkat suu kiinni, jopa lukea ääneen kirjaa siten, että otan välihengitykset nenän kautta.

En ole tehnyt paikallaan istuen Hoitava Hengitys -harjoituksia, koen että niihin on todella vaikea löytää aikaa kohtuullisen kiireisessä elämässäni, mutta sovellan oppimaani asioita kaikkeen, mitä teen arjessa.”

Saamani hyödyt

”Kunto on huomaamatta kasvanut, minkä olen huomannut erityisesti pyöräillessä – kun aloitin pyöräilyn nenähengityksellä, Pispalan mäet tuntuivat aivan mahdottomilta – nyt en edes ajattele asiaa.

Merkittävin vaikutus on ollut allergiseen astmaan: kun aiemmassa siedätyksessä siedätyin omalle kissalle, tällä kertaa muutos ei kohdistu vain yhteen eläimeen. Olen viettänyt lääkkeettömiä iltoja seurueissa, joissa on useita koiria – ilman oireita. En ole tarvinnut astmalääkettä kertaakaan noin vuoteen.

En ole kokenut takapakkia hengityksen kanssa, mutta olen tietoinen siitä, että takapakki on mahdollinen ja mikäli astmakohtaus tulisi, ottaisin avaavaa lääkettä. On vaikea enää muistaa ottaa Ventoline-kiekkoa mukaan minnekään, mutta yritän pitää sitä mukana kun menen uusien eläinten pariin.

Stressi, väsymys ja muut psyykkisesti haastavat tilanteet voivat vaikuttaa hengitykseen eikä kaikkea voi kontrolloida – siksi en halua sanoa parantuneeni vaan ajattelen että astmaoireet ovat nyt poissa – ja toivottavasti pysyvätkin poissa.”

Hoitava Hengitys arjessa

”Jatkan ilman muuta nykyisen kaltaista harjoittelua, jossa harjoittelu lomittuu liikuntaan ja arkielämään, loppuelämäni, sillä siitä on tullut elämäntapa kuten joogasta. Nämä kaksi asiaa myös täydentävät toisiaan hienosti – en näe harjoitusten välillä mitään ristiriitaa.

Kun kävelen muutenkin päivittäin, teen samalla vähennettyä hengitystä; kun joogaan, keskityn hengitysharjoituksissa erityisesti pitkiin uloshengityksiin. Viime kesän 124 km pituisella vaellusreissulla en avannut suuta vaikka nousimme jyrkkiä portaita tai rinteitä rinkka selässä.

Olen suositellut kurssia monille: ihmisille, jotka hengästyvät portaissa ja puuskuttavat suun kautta, niille jotka kärsivät jokakeväisistä siitepölyallergioista tai kokevat oireita kuten lihasten puutumista tai pistelyä. Menetelmää voi mielestäni suositella kenelle vain omasta tai läheisen hyvinvoinnista kiinnostuneelle.”

Tuula Kivelä, Tampere

Jaa blogi!