fbpx

Suojaudu taudinaiheuttajilta

Kolme vinkkiä taudinaiheuttajilta suojautumiseen:

1. Pese käsiäsi.
Tunnetuin ohje taudeilta suojautumiseen on käsien huolellinen saippuapesu. Suositus on, että käsiä vaahdotetaan 20 sekunnin ajan. Saippuan rasva pääsee tunkeutumaan jopa korona-viruksen sisään ja tuhoamaan sen.
 
2. Vältä kasvojen koskettelua.
Tärkeä lisä suojautumisen ohjeisiin on kasvojen, erityisesti silmien, nenän ja suun koskettelun välttäminen. Nämä ovat kehon aukkoja, joiden kautta taudinaiheuttajat voivat päästä sisälle kehoon. Mikäli siis olet koskettanut esim. ovenkahvaa, huolehdi, ettet ennen käsienpesua vie kättä kasvoillesi.
 

3. Hengitä nenän kautta!

Kaikkein tärkein suojautumisen ohje on ottaa käyttöön elimistön rajavartiolaitos, eli nenä.
Kehon aukoista nenällä on tehokkain tunkeilijoita tuhoava puolustusjärjestelmä, joka suun kautta hengitettäessä jää käyttämättä.
 

Nenähengityksen hyötyjä ovat mm:

 
Nenän kautta kulkiessaan hengitysilma on terveellisempää alemmille hengitysteille; puhtaampaa, lämpimämpää sekä kosteampaa. Muista hengittää nenän kautta myös ulos, jotta saat keuhkojen kostean ja lämpimän ilman hoitamaan nenän limakalvoja.
 Immuunipuolustuksen tehostuminen. Nenän limakalvon pinnalla oleva geelikerros on antibakteerista, joka tuhoaa suurimman osan tunkeilijoista. Järjestelmään kuuluvat eksosomit havaitsevat viholliset heti niiden saavuttua nenään ja viestivät vaarasta eteenpäin aina keuhkoihin saakka. Samalla eksosomit erittävät mikrobeja tuhoavia proteiineja. 
Nenän kautta hengitettäessä saadaan elimistön käyttöön nenäonteloissa muodostuva typpioksidi, jonka tiedetään laajentavan verisuonia sekä tuhoavan bakteereita, sientä ja jopa viruksia.
Typpioksidin teho todettiin jo SARS-epidemian aikaan, vuonna 2003. Sen havaittiin hillitsevän ko. tautia aiheuttavan korona-viruksen lisääntymistä. Siksi typpioksidia on testattu lukuisissa tutkimuksissa myös Covid-19 -tautia aiheuttavaan koronavirukseen. Inhaloitavaa typpioksidia on testattu niin koronapotilaiden hoitoon, kuin hoitohenkilökunnan suojaamiseen lupaavin tuloksin. Typpioksidin on todettu korjaavan koronapotilaiden happivajetta sekä hillitsevän koronaviruksen lisääntymistä. 
Nenähengitys on määrältään pienempää (normaalimpaa) kuin suun kautta tapahtuva hengitys. Tällöin ilman epäpuhtauksia sekä taudinaiheuttajia vedetään sisään ja levitetään ympäristöön vähemmän ja myös hiilidioksidia poistuu vähemmän. Tämä on tärkeää, koska hiilidioksidillakin on tärkeä tehtävänsä tulehdusten hillitsijänä. Lisäksi se pitää hengitystiet avoimina ja parantaa elimistön hapensaantia.

Pidä siis suusi suljettuna ja hengitä nenän kautta kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

Huom! Muista hengittää nenän kautta myös mahdollista kasvomaskia käyttäessäsi.

Miksi maski ahdistaa? Lue vastaukset täältä.

Kuinka avaat tukkoisen nenän lääkkeettömästi? Lue täältä.

Lisää terveyttä edistävän hengityksen vinkkejä saat Hoitava Hengitys -kursseilta.

Voit harjoittaa hengitystäsi myös itsenäisesti Hoitava Hengitys e-kirjan sekä breaTHIN -setin avulla.

Jaa blogi!
2021-09-02T11:36:05+03:00

About the Author:

Kirjoittaja on Marketta Manninen. Hän on Hoitava Hengitys HB® -menetelmän kehittäjä ja kouluttaja sekä Buteyko-ohjaaja.
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share