fbpx

Miksi kasvomaski ahdistaa?

On luonnollista, että mikäli hengitystä jollakin tavalla estetään, olo tuntuu epämukavalta. Toisilla kasvomaskin tuoma epämukavuus on voimakkaampaa, jopa ahdistavaa, kun taas toiset sietävät rajoitusta paremmin. Tunne ei tule pelkästään hengityksen fyysisestä rajoittamisesta, vaan myös maskin tuomasta henkisestä ahdistuksesta.

Tässä blogissa selvennetään, mistä tuo epämukavuus kumpuaa, ja miten sitä voi lievittää.

Kasvomaskisuositusten yleistyessä, hengityksen rajoittamisen tuoma ahdistus koskettaa yhä useampia. Lisärasituksen tuo epätietoisuus siitä, millainen suoja olisi riittävä, mutta ei kuitenkaan liikaa hengitystä rajoittava? Ja mikä on maskin tuoma hyöty silloin kun sen käyttö aiheuttaa huonovointisuutta ja hengenahdistusta?

Yksiselitteistä vastausta näihin on vaikea antaa, mutta koska keskustelu pyörii enimmäkseen maskin mahdollisesti aiheuttaman hapenpuutteen ympärillä, keskusteluun on syytä tuoda myös Hoitava Hengitys -menetelmän ydinajatukset liikahengityksestä, hiilidioksidista sekä hapensaannista.

Ahdistuksen aiheuttajana liikahengitys

Ahdistavimmaksi kasvomaskin kokevat he, jotka ovat tottuneet hengittämään suun kautta, suuresti ja raskaasti, tai kiihkeästi ja pinnallisesti. Tyypillisesti heillä on liikahengityksestä kertovia oireita, kuten astma, tukkoisuus, kuorsaus ja uniapnea.

Liikahengitys tarkoittaa sitä, että hengitetään olosuhteisiin nähden liikaa, jolloin liiallisen hiilidioksidin poistumisen seurauksena happi ei pääse vapautumaan verestä ja elimistöön syntyy hapenpuute. Tämä voi olla yllättävä tieto useimmille, koska hiilidioksidia on totuttu pitämään turhana aineenvaihdunnan lopputuotteena, jota kuuluukin puhaltaa voimallisesti ulos.

Turhaa hiilidioksidi ei ole, vaan elimistön toiminnalle monessa suhteessa jopa tärkeämpää kuin happi. Hapen vapauttamisen lisäksi hiilidioksidi avaa hengitysteitä, laajentaa verisuonia, sekä säätelee elimistön happo-emästasapainoa. Ongelma on siinä, että iso osa ihmisistä on kroonisia liikahengittäjiä, jolloin elimistö ei enää siedä tervettä hiilidioksidipitoisuutta.

Kun heikosti hiilidioksidia sietävä liikahengittäjä pukee kasvoilleen maskin, siihen kertyvä ja takaisin hengitettävä hiilidioksidi käynnistää aivoissa pelkoreaktion ja hengitys kiihtyy lisää. Kiihtynyt hengitys pahentaa hiilidioksidivajetta jolloin hengenahdistus ja huimaus saa ihmisen suurentamaan hengitystään entistä enemmän ja lopulta tilanne voi kehittyä astma- tai paniikkikohtaukseksi, tai jopa sydänoireiksi.

On ymmärrettävää, että ilman loppumisen tunne tulkitaan hapenpuutteeksi, vaikka veren happisaturaatio-lukema ei ole juurikaan muuttunut. Hapenpuute on kyllä kudostasolla totta, mutta sitä ei korjata hengitystä suurentamalla, vaan päinvastoin.

Helpotuksen tuo hengityksen pienentäminen

Hengenahdistuksen keskellä voi olla vaikea uskoa, että helpotusta toisi hengityksen rauhoittaminen ja pienentäminen, vaikka monet tietävät, että paniikkikohtauksessa henkeä haukkovalle tarjotaan paperipussia, johon hengittämällä hän saa korjattua hiilidioksidivajetta ja tilanne helpottaa.

Myös maskin käyttöä voi helpottaa hengitystä rauhoittamalla ja pienentämällä. 

Hengityksen pienentäminen ei kuitenkaan ole kaikille aivan yksinkertaista pidempään jatkuneen liikahengityksen ja heikentyneen hiilidioksidin sietokyvyn vuoksi. Tällöin hengitys kiihtyy jo vähäisestä hengityksen rajoittamisesta, jolloin usein siirrytään immuunipuolustusta heikentävään suuhengitykseen. Suuhengityksellä sisäänhengitetään maskin kemikaaleja sekä kuituja nenähengitystä enemmän ja maski myös kostuu nopeammin, jolloin siitä kehittyy otollinen alusta bakteereille.

Koska maskin teho virusten suodattajana on epävarmaa, on syytä kysyä koituuko sen käytöstä enemmän haittaa kuin hyötyä? Olisiko sittenkin viisaampaa jättää maski pukematta ja pitää suu suljettuna käyttäen hengitykseen ilmaa puhdistavaa sekä taudinaiheuttajia, myös viruksia, torjuvaa nenää?

Mikäli kuitenkin haluat, tai joudut käyttämään maskia ja koet sen ahdistavaksi, hengitystä kannattaa lempeästi ja asteittain harjoittaa pienemmäksi. Hoitava Hengitys HB ® -menetelmän harjoitteilla kevennetään raskasta hengitystä, parannetaan hengityskaasujen tasapainoa sekä siedätetään hengityskeskus terveemmälle hiilidioksidipitoisuudelle.

Vinkit terveelliseen arkihengitykseen sekä opastuksen hengitystä helpottaviin harjoitteisiin saat koulutetuilta Hoitava Hengitys -ohjaajilta. Listan eri paikkakunnilla toimivista ohjaajista löydät täältä.
Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata HH-tuotepaketin. Kattava tuotepaketti käsittää e-kirjan, hengityksen harjoittamisen apuvälineet sisältävän breaTHIN-setin sekä Videokansion, jonka ohjevideoiden avulla voit tehdä harjoitteita ohjatusti. Tilaa täältä.
Tutustu myös muuhun HH-palvelutarjontaan.
Jaa blogi!
2022-05-12T08:47:31+03:00

About the Author:

Kirjoittaja on Marketta Manninen. Hän on Hoitava Hengitys HB® -menetelmän kehittäjä ja kouluttaja sekä Buteyko-ohjaaja.
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share