fbpx

Kuinka suojautua taudinaiheuttajilta?

Kolme vinkkiä taudinaiheuttajilta suojautumiseen:

1. Pese käsiäsi.
Tunnetuin ohje taudeilta suojautumiseen on käsien huolellinen saippuapesu. Suositus on, että käsiä vaahdotetaan 20 sekunnin ajan. Saippuan rasva pääsee tunkeutumaan jopa korona-viruksen sisään ja tuhoamaan sen.
 
2. Vältä kasvojen koskettelua.
Tärkeä lisä suojautumisen ohjeisiin on kasvojen, erityisesti silmien, nenän ja suun koskettelun välttäminen. Nämä ovat kehon aukkoja, joiden kautta taudinaiheuttajat voivat päästä sisälle kehoon. Mikäli siis olet koskettanut esim. ovenkahvaa, huolehdi, ettet ennen käsienpesua vie kättä kasvoillesi.
 
3. Hengitä nenän kautta!
Kehon aukoista nenällä on nerokkain ja tehokkain tunkeilijoita tuhoava puolustusjärjestelmä. Siksi tärkein taudinaiheuttajilta suojautumisen ohje on nenähengityksen ylläpitäminen 24/7.
 
Nenähengityksen hyötyjä ovat mm:
 
Nenän limakalvoilla olevat eksosomit havaitsevat viholliset heti niiden saavuttua nenään ja viestivät vaarasta eteenpäin aina keuhkoihin saakka. Samalla nämä eksosomit erittävät mikrobeja tuhoavia proteiineja. 
 
Nenän kautta hengitettäessä saadaan elimistön käyttöön nenäonteloissa muodostuva typpioksidi, jonka tiedetään tuhoavan bakteereita, sieniä sekä jopa viruksia. Typpioksidin teho todettiin SARS-epidemian aikaan. Sen havaittiin hillitsevän kyseistä epidemiaa aiheuttavan korona-viruksen lisääntymistä: ”Our results demonstrated that NO specifically inhibits the replication cycle of SARS CoV, most probably during the early steps of infection, suggesting that the production of NO by iNOS results in an antiviral effect.”  Lähde: https://jvi.asm.org/content/79/3/1966
Inhaloitavaa typpioksidia testataan myös uuden koronaviruksen taltuttamiseen.
Nenähengitys on määrältään pienempää kuin suun kautta tapahtuva hengitys. Tällöin ilman epäpuhtauksia sekä taudinaiheuttajia kulkeutuu keuhkoihin vähemmän ja myös hiilidioksidia poistuu vähemmän. Tämä on tärkeää, koska hiilidioksidillakin on tärkeä tehtävänsä tulehdusten hillitsijänä. Lisäksi se pitää hengitystiet avoimina ja parantaa elimistön hapensaantia.

Lue lisää nenähengityksen hyödyistä tästä.

Kuinka avaat tukkoisen nenän lääkkeettömästi? Lue tästä.

Jaa blogi!
2020-04-24T14:08:04+03:00

About the Author:

Kirjoittaja on Marketta Manninen. Hän on Hoitava Hengitys HB® -menetelmän kehittäjä ja kouluttaja sekä Buteyko-ohjaaja.
LinkedIn
LinkedIn
Share