Tutkimuksen mukaan voit saada flunssatartunnan pelkästään hengittämällä samaa ilmaa viruksen kantajan kanssa. Sama tutkimus antaa vahvistuksen ns. miesflunssa -käsitteelle.
Tämän blogin lopussa kerron uudet ja yllättävät Hoitavan Hengityksen vinkit flunssan ennaltaehkäisyyn.
Lähestyvä flunssakausi vilkastuttaa liikehdintää lääkehyllyjen suuntaan. Helpotusta tukalaan oloon ja jomotukseen haetaan suihkeista, pillereistä sekä pulvereista.
Jotkut ovat suunnanneet rohdosostoksille jo hyvissä ajoin ennen flunssa-aaltoa, ja kenties näin ennakkoon varautumalla säästyvätkin pahemmilta pöpöiltä.
Flunssan ennaltaehkäisemisen vinkkejä ovat lehdet ja tv-mainokset pullollaan. Fiksuja neuvoja useimmat, kuten ohjeet käsienpesun tärkeydestä, tai hihaan aivastamisesta.
Mikäli kaikista varotoimista huolimatta sairastut flunssaan, syyllinen ei ehkä olekaan se ruuhkabussissa päällesi aivastanut kanssamatkustaja, vaan kaikki, jotka hengittivät samassa tilassa.
Marylandin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan flunssavirukset leviävät nimittäin myös normaalin hengitysilman mukana.
Flunssatartunnan saadaksesi sinun ei ole tarvinnut altistua vieruskaverin pärskäyttämille pisaroille, tai hänen pesemättömien käsien klähmimille ovenkahvoille. Riittää, että hengitit samaa ilmaa kuin henkilö, jolla jo oli flunssatartunta. Erityisesti, jos tämä oli mies.
Tutkimukseen osallistui 178 flunssaista yliopisto-opiskelijaa. Heidän uloshengityksestään kerättiin näytteitä ja analysoitiin niiden viruspitoisuuksia. Kokeen ajan he saivat hengittää, yskiä ja aivastella normaalisti. Näytteitä kerättiin myös heidän puhuessaan.
Uloshengitysilman analysoinnin tuloksia:
1. Flunssavirukset leviävät normaalissa uloshengityksessä
Flunssavirukset eivät tarvitse levitäkseen aivastuksen tuomaa pisaratartuntaa, vaan normaali uloshengitys riittää.
2. Miesten yskäisyssä enemmän flunssaviruksia kuin naisilla
Käsite ”miesflunssan” ankaruudesta ei taida olla aivan tuulesta temmattu. Tutkimuksessa nimittäin todettiin, että miesten yskäisy tuotti ilmaan 3,2 kertaa enemmän flunssaviruksia kuin naisten yskäisyt. Toisaalta naiset yskivät useammin kuin miehet.
3. Influenssarokotuksen saaneiden hengitysilmassa enemmän flunssaviruksia
Tutkimuksessa havaittiin, että virusten määrä hengitysilmassa oli 6,3 kertaa suurempi niillä, jotka olivat kuluvana tai edellisenä vuonna ottaneet influenssarokotuksen.
Tämä rokotteen valmistajille epäedullinen tutkimustulos lähti ymmärrettävästi leviämään sosiaalisessa mediassa nopeasti. Mielenkiintoista on, että lausunto kumottiin hyvin pian ja tutkimusta johtanut Dr. Donald Milton joutui tarkentamaan raporttiaan. Hän täsmensi, että vaikka sairastuneet ja rokotetut levittivät viruksia kuusi kertaa enemmän rokottamattomiin verrattuna, flunssalta välttyneet rokotuksen ottaneet eivät virusta levittäneet.
Flunssan torjuntaa nenähengityksellä
Tutkimusraportissa ei asiaa selvennetty, mutta on syytä olettaa, että tutkittavat hengittivät kokeen aikana suun kautta. Koska he olivat flunssaisia, he varmaan olivat myös nuhaisia, jolloin nenähengitys ei välttämättä onnistu.
Suun kautta hengitettäessä ilma kulkee suodattamattomana sekä sisään että ulos. Virukset ja bakteerit sisään – virukset ja bakteerit ulos edelleen levitettäväksi.
Suodatetaan virukset nenällämme!
Nenän kautta hengitettäessä ilmavirta pyörähtää nenässä kuorikoiden ohjaamana, jolloin nenän värekarvat sekä limakalvojen lima nappaavat taudinaiheuttajat ja epäpuhtaudet. Nämä tuhoutuvat limakalvolla olevan antibakteerisen liman sekä nenän sivuonteloissa muodostuvan typpioksidin ansiosta, tai viimeistään mahalaukussa mahahappojen hoitelemina.
Nenän kautta hengitettäessä hengitettävä ilmamäärä on myös pienempää, jolloin hengitysteihin kulkeutuu vähemmän flunssaviruksia. Hengitysvolyymin pieneneminen tuo lisäksi lukuisia muita terveyshyötyjä, joista voit lukea lisää Hoitava Hengitys -sivuilta.
Ryystätkö vai niistätkö?
Oikea osoite taudinaiheuttajille on siis päätyä liman kuljettamana (sisään imaisten) nenästä nieluun ja siitä edelleen mahaan. Mikäli flunssapotilas niistää nenänsä ulospäin, viruspitoista limaa tarttuu nenäliinan lisäksi myös käsiin. Käsistä virukset kulkeutuvat edelleen ovenkahvoihin, bussin tukikaiteisiin sekä käsipäivää-tuttavien käsiin jne.
Uudet vinkit flunssan estoon:
Hengitä nenän kautta.
Kun pidät suusi kiinni, ohjaat sisäänhengitysilman immuunipuolustusrintamasi ensimmäiseen osastoon, eli nenään. Nenä suodattaa myös ulos hengitettävän ilman. Lue lisää nenähengityksen hyödyistä.
Älä niistä vaan ryystä.
Jotta et levittäisi taudinaiheuttajia eteenpäin, nenään kertyvä lima kannattaa vetää sisäänpäin, josta se kulkeutuu edelleen mahaan. Tämä ei pelkästään suojaa lähipiiriäsi, vaan hyödyttää myös itseäsi. Nenän räkä nimittäin sisältää tutkimusten mukaan hyviä bakteereja, jotka hoitavat sekä hampaita että suolistoa.
Älkäämme siis pahastuko tuppisuina istuvista, nenäänsä ryystävistä vieruskavereista, vaan ottakaamme heistä mallia! Näin toimien pysymme kaikki terveempinä 😀.
Vinkit terveelliseen arkihengitykseen sekä opastuksen puolustusta parantaviin harjoitteisiin saat koulutetuilta Hoitava Hengitys -ohjaajilta. Listan eri paikkakunnilla toimivista ohjaajista löydät täältä.
Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata HH-tuotepaketin. Kattava tuotepaketti käsittää e-kirjan, hengityksen harjoittamisen apuvälineet sisältävän breaTHIN-setin sekä Videokansion, jonka ohjevideoiden avulla voit tehdä harjoitteita ohjatusti. Tilaatäältä.
Tutustu myös muuhun HH-palvelutarjontaan.