Kuorsaus ja suuri (suu)hengitys

Makuuhuoneesta kaikuva kuorsaus, korahdukset ja katkeileva krohina voivat kieliä nukkujan ylipainosta, ahtaasta nielusta sekä nielun löystyneistä kudoksista. Mutta ennen kaikkea ne kertovat nukkujan turhan suuresta (suu)hengityksestä.

Kuorsauksen hiljentämiseksi on tarjolla monenlaisia konsteja, mutta ongelmien juurisyihin päästään käsiksi vasta, kun korjataan hengitystä. Normalisoimalla liian suuri hengitys, varmistamalla suun teippauksella unen aikainen nenähengitys, sekä jumppaamalla ahdas nielu avarammaksi hengitys kulkee äänettömästi sekä yhtäjaksoisesti – myös yöllä.

Kuorsauksen terveysriskit

Kuorsaamista pidetään ennen muuta meluhaittana, josta kärsivät lähinnä kuorsaajan kanssa nukkuvat. Ja kyllä, kuorsaamisen äänekkyys voi ylittää melurajan, eli muodostaa moottorisahan ääntä vastaavan melun. Mutta melu ei ole ainoa kuorsauksen aiheuttama terveysriski, vaan se rasittaa elimistöä myös muilla tavoin.

kuorsauksen haitat

Vakavin kuorsauksen aiheuttamista haitoista on aivohalvausten riskiä lisäävä kaulavaltimoiden paksuuntuminen, jota tutkimusten mukaan ei esiinny pelkästään uniapneetikoilla, vaan myös niillä, jotka ’ainoastaan’ kuorsaavat. Uniapneasta voit lukea lisää täältä.

Kuorsaus myös lisää sydämen rytmihäiriöitä sekä epäsäännöllistä sykettä. Sydänterveyden heikentyminen on tutkimuksen mukaan suurempaa naispuolisilla kuorsaajilla.

Kuorsauksen juurisyyt

Yleisesti kuorsauksen syynä pidetään ylipainoa, joten sen itsehoidoksi suositellaan painon pudotusta. On kuitenkin selvää, että läheskään kaikki kuorsaajat eivät ole ylipainoisia, eli syy on tällöin jossain muualla. Syy on hengityksessä – jo lapsuuden aikaisessa hengityksessä.

Tiedetään, että ahdas nielu altistaa sekä kuorsaukselle että uniapnealle. Uniapneetikon tyypillisinä kasvonpiirteinä pidetään kuperaa sivuprofiilia sekä pientä alaleukaa. Nämä kasvonpiirteet eivät ole pelkästään perinnöllisiä ominaisuuksia, vaan niiden syntymiseen on vaikuttanut lapsuuden aikainen suuhengitys.

Mikäli lapsi syystä taikka toisesta siirtyy luontaisesta nenähengityksestä suuhengitykseen, hänen kielensä asettuu suussa virheelliseen asentoon. Kieli ei enää lepää vasten suulakea muotoilemassa yläleukaa, jolloin yläleuka kehittyy liian pieneksi. Samoin käy alaleualle, joka lisäksi vetäytyy taakse. Tuloksena on ahdas nielu, jota ahtauttaa lisää suuontelon pienuuden vuoksi nielusta tilaa ottava kieli. Hengitysteiden ahtautumisen lisäksi tällä kehityskululla on vaikutuksensa myös lapsen ulkonäköön, jota pyritään korjaamaan mm. oikomishoidoilla.

Nielun ahtaus ei ole ainoa riskitekijä kuorsauksen äänen, tai jopa hengityskatkosten syntymiselle. Riskiä kasvattavat suun kautta hengittäminen, liian voimakas hengitys, nielun heikentyneet lihakset, löystyneet kudokset sekä veltto kieli.

Hyvä uutinen on, että hengitystapojaan voi korjata, hengitystään harjoittaa, sekä nieluaan avartaa myös ilman leikkauksia tai laitteita. 

Hengitystä harjoittamalla ja nenähengityksellä

Kuorsaus hiljenee. Uniapnea lievittyy. Hengityskaasujen tasapaino sekä elimistön hapensaanti paranee. Liian suuri hengitys normalisoituu. Liian ahdas nielu avartuu. Veltto kieli vahvistuu. Keuhkoihin kulkeutuu pienempi määrä ilman epäpuhtauksia ja taudinaiheuttajia. Hengitysteiden ärsytys vähenee. Suun kosteus hoitaa nielua ja hampaita. Unenlaatu paranee. Virkeys ja elämänlaatu kohenee.

Varmista unenaikainen nenähengitys – teippaa suu

Tärkein terveysteko, minkä kukin voi oman terveytensä parantamiseksi tehdä, on siirtyä nenähengitykseen. Nenän tärkeistä tehtävistä voit lukea lisää täältä.

Mikäli nenähengitys vähänkään onnistuu, sitä tulisi pitää yllä kaikissa mahdollisissa tilanteissa, myös liikkuessa sekä erityisesti nukkuessa. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että niin kuorsaus kuin uniapneakin pahenee suun kautta hengitettäessä. Nenähengityksellä elimistön hapensaanti on parempaa, ilman virtaus pienempää, hengitys syvempää sekä hitaampaa. Tällöin uni on levollisempaa sekä palauttavampaa. Suun kiinni pysyminen pitää lisäksi suun kosteana, eli hoitaa niin nielua kuin hampaitakin.

Yksinkertaisin tapa varmistaa, että hengitys kulkee nenän kautta myös yöllä on teipata huulet kiinni. Ihoystävällinen ja riittoisa teippi sisältyy breaTHIN-settiin, jonka saat myös tilaamalla Unihengitys-verkkokurssin.

Suun teippaus

  • Totuttaudu suun teippaamiseen valveilla ollessasi.
  • Taputtele teipin ylimääräistä liimaa kämmenselkään ennen huulille asettamista.
  • Aseta alkuun pelkästään pienen teipin palan keskelle huulia pystyasentoon.
  • Mikäli pystyt vaivatta hengittämään nenän kautta, eikä teippaaminen ahdista, voit käyttää pidempää, vaakatasoon asetettua teippiä sulkemaan huulet kokonaan.
  • Taita teipin toiseen päähän pieni taitos, josta teippi on helppo nyppäistä irti vaikka unissaan.
  • Irrota aamulla teippi varovasti kielellä suusta päin työnnellen.
  • Mikäli teippaus arveluttaa, lue tämä artikkeli.

Mikäli nenähengitys ahdistaa, tai tuntuu jopa luonnottomalta, hengityksesi kaipaa harjoittamista.

Kuorsauksen hiljentävät Hoitava Hengitys -harjoitteet opit itsenäisesti tilaamalla breaTHIN-setin ja Videokansion, tai Unihengitys-verkkokurssin, tai koulutetun Hoitava Hengitys -ohjaajan ohjauksessa. 

Erityisen hauska ja tutkitusti tehokas tapa lievittää unenaikaisia hengitysongelmia on soittaa didgeridoota. Soittaminen vahvistaa ja kiinteyttää suun sekä nielun lihaksia, jolloin nielu avartuu ja hengitys helpottuu sekä hiljenee. Lue lisää Unihengitys+didgeridoo -kursseista täältä.

Lisää HH -harjoitteita opit Hoitava Hengitys sekä Unididge-kursseilla.

Kaikki tulevat tapahtumat löydät täältä.

Listan eri puolilla Suomea toimivista Hoitava Hengitys -ohjaajista löydät täältä. 

Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata Unihengitys-verkkokurssin tai breaTHIN-setin ohjeineen. Tilaa täältä.

Hoitava Hengitys -kurssin käyneiden kokemuksia

Mies 42 v, uniapnea-diagnoosi

”Kuuluu tosi hyvää. Harjoitusten säännöllinen tekeminen on vaikeaa. Yritän kyllä. Isoin muutos on ollut, että olen päässyt pitkälti eroon suu hengityksestä. Nukun suu teipattuna uniapnea laitteen kanssa.

Elämäni on mullistunut. Olen virkeä, herään kuuden jälkeen virkeänä ennen kelloa. Ajatukset ovat positiivisia ja virtaa riittää. Uskon että hengityksen korjaaminen auttoi mut oikealle tielle.

Liikuntaharrastuksessa syke nousee välillä tosi korkeaksi, mutta en hengästy niin kuin ennen. Eräissä kovatasoisissa treeneissä lihakset väsyi, mutta hengitys pysyi hallinnassa. Ihmettelin tätä itse ja myös opettaja ihmetteli, etten hengästynyt.

Puhuin uniklinikan lääkärin kanssa kurssistasi. Lääkäri oli kiinnostunut ja sanoi, että kaikki neuvot ovat tärkeitä, koska joillakin uniapnea-laitteen käytön kanssa on hankaluuksia. Kiitos Marketta avusta. Olet auttanut minua syntymään uudelleen eloon.”

Mies, 61-vuotias, lievä uniapnea todettu 10 vuotta sitten, kuorsausta, ei uniapnealaitetta

” Tulin kurssille vaimon kanssa, joka joutui tönimään minua useita kertoja yössä kuorsaamiseni, kakomiseni sekä hengityskatkosten vuoksi.

Olin epäuskoinen, mutta päätin kuitenkin kokeilla suun teippausta sekä hengitysharjoituksia. Hämmästyksemme oli suurta, kun kuorsaamiseni loppui heti kurssin jälkeisenä yönä! Samoin yölliset vessakäynnit jäi pois ja uni on hyvää. Olen siitä lähtien nukkunut hyvin joka yön.

Vien innolla tätä viestiä eteenpäin ja kerron myös suun teippaamisen hyödyistä ihan kaikille!”

Nainen, 56 v, kuorsausta, katkonaista unta, väsymystä, pelko uniapneasta

”En olisi uskonut, miten paljon unenlaatu voi parantua hengitysharjoituksilla. Tuntuu, kuin olisin herännyt henkiin. ’Aamusumu’ on kadonnut, ja herään levänneenä ja virkeänä. Keho on rento, jopa leuat ja niska! Mies kertoi melkein huolestuneensa, kun nukun niin hiljaa ja tempoilematta. Hengityskurssi on pelastanut meidän avioliiton ja tuonut rutkasti laatua elämääni!”

Jaa blogi!