Miksi nenä on jatkuvasta niistämisestä huolimatta aina vaan tukkoinen? Nenäsuihkeet tuovat hetkellisen avun, mutta hetken kuluttua nenä on jälleen tukossa.

Tässä artikkelissa kerron, kuinka saat nenäsi auki nuhasta tai allergioista huolimatta – pysyvästi ja lääkkeettömästi.

Tukkoisuuden taustat

Yleisimpiä nenän tukkoisuuden aiheuttajia ovat erilaiset allergiat. Joillakin allergia on ympärivuotista ja heillä myös nenä on jatkuvasti tukossa. Suomessa yleisimmät allergisen nuhan aiheuttajia ovat lehtipuiden ja heinien siitepöly sekä kissa ja koira.

Muita nenän tukkoisuutta aiheuttavia tekijöitä ovat kuiva ja kylmä ilma, poskiontelotulehdus, altistuminen homeelle sekä joidenkin lääkkeiden, kuten verenpaine- ja psyykenlääkkeiden käyttö. Myös joidenkin nenäsumutteiden tai -tippojen pitkäaikainen käyttö lisää nenän tukkoisuutta. Lisäksi nenän tukkoisuutta aiheuttavat nenän rakenteelliset poikkeamat, kuten väliseinän vinous, tai limakalvopullistumat eli polyypit.

Merkittävä, vaikkakin huonosti tunnettu nenän tukkoisuuden aiheuttaja on nenän liian vähäinen käyttö, eli suun kautta hengittäminen.

Koska nenähengityksen hyötyjä ei ymmärretä, eikä suuhengityksen haittoja pidetä merkittävinä, on yleistä, että heti kun nenä tuntuu vähääkään tukkoiselta, siirrytään suuhengitykseen. Suun kautta hengittäminen on liian suurta hengitystä, joka aiheuttaa myös alempien hengitysteiden ahtautumista sekä runsaasti muita terveysongelmia. Liian suuren hengityksen aiheuttamia oireita on lueteltu Ylihengitystestissä.

Tukkoisuuden kierre

Mitä vähemmän nenää käytetään, sitä enemmän se tukkeutuu. Mikäli nenän kautta hengitetään vain silloin tällöin, nenän tuuletus heikkenee, jolloin limakalvoille kertyy epäpuhtauksia ja niille alkaa muodostua pieniä tulehduspesäkkeitä. Nenän liian voimakas ja usein tapahtuva nenän niistäminen pitää yllä limakalvojen tulehdustilaa, jolloin turvotus sekä limaneritys lisääntyy ja nenän toiminta lamaantuu entisestään. Tukkoisuus koetaan krooniseksi, eikä uskota, että ongelmaan voisi saada lääkkeetöntä helpotusta.

Lääkkeetön ja pysyvä helpotus tukkoisuuteen

Hoitava Hengitys -menetelmän tavoitteena on hengityksen normalisoiminen ja sen ensimmäinen askel on nenähengitykseen siirtyminen. Kun nenää lievästä tukaluudesta huolimatta ryhdytään käyttämään, tukkoisuus lievittyy. 

Hengityksen normalisoiminen tarkoittaa huonojen hengitystapojen karsimista sekä hengitysharjoitusten avulla tapahtuvaa hengityskaasujen tasapainotusta.   Tuloksena hiilidioksiditaso kohoaa, eli normalisoituu ja elimistön hapensaanti paranee. Hiilidioksiditason normalisoituminen vähentää histamiinin tuotantoa, jolloin reagointi allergeeneille vähenee. Samalla sileät lihakset rentoutuvat, eli ilmatiet avautuvat.

Kun nenä avautuu edes hieman, siirrytään heti käyttämään sitä.

Hengityskurssilaisille tulee yllätyksenä, kuinka määrätietoisen nenähengityksen kautta sitkeinkin tukkoisuus alkaa pikkuhiljaa lievittyä. Suun pysyessä kiinni, nenä pysyy jatkuvasti auki – myös flunssaisena.

Lisämotivaatiota tähän ponnisteluun antaa nenähengityksen kautta lisääntynyt jaksaminen, hengästymisen väheneminen sekä immuunipuolustuksen paraneminen.

Näin avaat tukkoisen nenän:

1. Kävely osittain tukkoisen nenän kautta hengittäen.

Mikäli ilma vähänkin kulkee nenän kautta, saat nenän avautumaan, kun tukaluudesta huolimatta kävelet nenän kautta rauhallisesti hengittäen.

Älä pelästy ilman loppumisen tunnetta, se kertoo hiilidioksiditason noususta. Nenä alkaa avautumaan muutaman minuutin kuluessa.

2. Kävely hengitystä pidättäen.

Ota ote nenästä, pysäytä hengitys normaalin uloshengityksen jälkeen ja kävele hengitystä pidättäen muutamia askeleita. Irrota ote nenästä ja rauhoita hengityksesi.

Voit toistaa lyhyitä askelsarjoja hengitystä pidättäen muutamia kertoja, kunnes tunnet nenäsi avautuvan.

Hengityksen pidätyksen aikana tapahtunut hiilidioksiditason nousu rentouttaa sileitä lihaksia, jolloin nenän ilmaväylät alkavat avautua.

3. Nenänavausharjoitus paikallaan istuen.

Ota ote nenästä normaalin uloshengityksen jälkeen ja pidätä hengitystäsi. Nyökytä samalla päätäsi ylös ja alas.

Kohtuullisen voimakkaan pidätyksen jälkeen irrota ote nenästä. Rauhoita hengityksesi kautta ja toista pidätys sekä pään nyökytys.

Voit tehdä pidätyksiä useita kertoja, kunnes tunnet nenäsi avautuvan.

Huomaa, että toistuvia voimakkaita hengityksenpidätyksiä ei suositella tehtäväksi, mikäli olet raskaana, kärsit migreenistä, korkeasta verenpaineesta, tai aivoverenkierron häiriöistä.

Huom! Heti kun saat ilman kulkemaan nenäsi kautta, muista pitää suusi suljettuna ja ryhdy käyttämään nenääsi!

Edistä hengitysterveyttäsi!

Lisää hengitystä tasapainottavia harjoitteita opit Hoitava Hengitys ja Unididge-kursseilla sekä ohjauksissa.

Kaikki tulevat tapahtumat löydät täältä.

Listan eri puolilla Suomea toimivista Hoitava Hengitys -ohjaajista löydät täältä. 

Omatoimiseen harjoitteluun voit tilata Unihengitys-verkkokurssin tai breaTHIN-setin ohjeineen. Tilaa täältä. 

Jaa blogi!