Tukkoinen nenä auki lääkkeettömästi

  • laakkeeton

Miksi nenä on jatkuvasta niistämisestä huolimatta aina vaan tukkoinen? Nenäsuihkeet tuovat hetkellisen avun, mutta hetken kuluttua nenä on jälleen tukossa.

Tämä artikkeli kertoo miten saat nenäsi auki nuhasta tai allergioista huolimatta – pysyvästi ja lääkkeettömästi.

Kukkiminen ärsyttää

Kevät on tehty lämpenevistä päivistä, kirkkaasta auringosta ja heräävästä luonnosta. Vaikka maassa olisi vielä lumipeite tai sulanut maa pelkkää elotonta ruskeutta, siitepölyallergikot alkavat tuntea kevään lähestymisen nahoissaan. Silmät ja nenä vuotavat ja kutiavat. Aivastuttaa ja ahdistaa.

Siitepöly ei tunne valtakunnan rajoja, ja niinpä allergikot saavat ensimmäiset oireensa jo siinä vaiheessa kun kevät aloittelee kukkimistaan kaukana Suomesta. Ensimmäiset siitepölyhiukkaset Suomeen kulkeutuvat jo varhain kevättalvella Etelä-Skandinaviasta, Keski- Euroopasta tai Baltian maista.

Lepän ja pähkinäpensaan kukinta aloittaa siitepölykauden maalis-huhtikuussa. Sen jälkeen kukkii Suomessa eniten siitepölyoireita aiheuttava koivu. Keskikesällä kukkivat heinät, joista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä.

Useita allergisia kiusaava pujo alkaa kukkia heinäkuun puolen välin jälkeen. Pujon sivuversot kukkivat uudelleen syyskuussa ja kukinta voi jatkua ensimmäisiin yöpakkasiin asti.

Siitepölytilannetta voi seurata Turun yliopiston Aerobiologian yksikön julkaisemasta ajantasaisesta Siitepölytiedotteesta.  

 

Allergiat

Allergiat olivat harvinaisia ennen 1800-lukua. Viimeisten vuosikymmenten aikana allergioista on kuitenkin tullut erittäin yleisiä. Nykyään suomalaisista n. 15-20 % sairastaa allergiaa.

Syyt allergian jatkuvaan lisääntymiseen ovat epäselvät. Aiemmin ajateltiin, että allergia on perinnöllistä, mutta nykyään tutkitaan yhä enemmän myös ympäristötekijöitä ja elintapoja. On huomattu, että esimerkiksi maatalousympäristössä elävillä lapsilla on parempi allergiasuoja verrattuna kaupunkilaislapsiin.

Mielenkiintoisen alueen allergioita tutkiville tarjoaa Venäjän ja Suomen raja. Allergiat ovat Suomen puoleisessa osassa selvästi yleisempiä kuin Venäjällä. Vaikka maantieteellinen sijainti on sama, sääolot kutakuinkin samat ja luonnonympäristö samanlaista, ero on huomattavissa selkeästi heti kun astutaan rajan yli.

Tutkijat arvelevat, että venäläisen elinympäristön monimuotoisemmat mikrobit vahvistavat ihmisen immuunijärjestelmää voimakkaammin kuin Suomen hygieenisemmissä oloissa muodostuneet mikrobit.

Buteyko-teorian mukaan allergioidenkin taustalla on liikahengittäminen.

Tätä taustaa vasten on mielenkiintoista pohtia, minkälaista on maalaisympäristössä asuvien ihmisten hengitys verrattuna kaupungissa asuvien ihmisten hengitykseen. Ja koska ravinnon määrä ja laatu vaikuttaa myös hengitykseemme, voimme pohtia mitkä ovat venäläisten ja suomalaisten ravitsemustottumusten erot.

 

Allergioiden hoito

Tähän aikaan vuodesta tv-ohjelmien mainoskatkot täyttyvät allergiaoireiden hoitoon tarkoitettujen käsikauppalääkkeiden mainoksista. Näitä näyttävästi mainostettuja tuotteita ovat antihistamiinit eri muodoissa, silmätipat sekä nenäsuihkeet.

Hankalampiin ja pitkään kestäviin oireisiin saa reseptilääkkeitä, joita ovat silmätipat, nenäsuihkeet, kortisonitabletit sekä inhaloitavat astmalääkkeet.

Kaikki eivät haluaisi lääkkeitä käyttää, jonka vuoksi onkin helpottavaa tietää, että myös lääkkeettömiä vaihtoehtoja allergioiden hoitoon on olemassa.

Siedätyshoidolla on mahdollista poistaa allergiaoireet jopa vuosiksi. Siedätys kannattaa aloittaa mieluiten jo silloin, kun allergia ei ole vielä jatkunut kovin pitkään. Siedätyshoito voi helpottaa elämää vuosiksi.

Buteyko-menetelmään pohjautuvaa Hoitavaa Hengitystä käytetään astman ja myös allergioiden hoitoon. Hengitystavan korjaaminen ja hengitysvolyymin normalisoiminen tehoaa myös krooniseksi luultuun tukkoisuuteen.

 

Hengityksen normalisoimisesta helpotusta allergioihin

Häiriintynyt hengitys voi aiheuttaa elimistöön fysiologisen hyperventilaatiotilan. Tämä tarkoittaa elimistön hiilidioksiditason laskemista liian alas, josta seurauksena ovat solujen, kudosten ja elinten hapenpuute sekä sileiden lihasten supistuminen (mm. ilmatiet).

Alhainen hiilidioksiditaso aiheuttaa monimutkaisia aineenvaihdunnan häiriöitä ja histamiinitason nousu on yksi näistä.

Hoitava Hengitys -kurssilla ohjattavien hengitysharjoitusten avulla hengitys normalisoidaan, jolloin hiilidioksiditaso kohoaa. Tästä seuraa histamiinitason lasku, jolloin reagointi allergeeneille vähenee.

Myös kuninkaalliset voivat kärsiä allergioista. Walesin Prinssi Charles, joka tunnetaan intohimoisena hevosihmisenä, oli allerginen omille hevosilleen. Hänen tiedetään kokeilleen allergiansa hoitoon niin lääkärin määräämiä lääkkeitä kuin vaihtoehtohoitojakin. Vuonna 1999 prinssin omalääkäri suositteli hänelle Buteyko-menetelmää, josta prinssi saikin avun allergioihinsa.

Hengitysharjoituksista helpotusta tukkoisuuteen

Yksi ensimmäisistä eduista, mitä Hoitava Hengitys -kurssilaiset saavat, on nenähengityksen helpottuminen.

Nenän tukkoisuuteen voivat vaikuttaa monet asiat. Hankalimpia hoidettavia ovat nenän rakenteelliset poikkeavuudet sekä polyypit. Usein kuitenkin käy niin, että vaikka asiakas väittää ettei hänen krooniselle tukkoisuudelleen ole mitään tehtävissä, hänen nenänsä aukeaa hengitysharjoitusten myötä.

Nenän tukkoisuuden taustalla voivat olla allergiat, mutta usein myös yksinkertaisesti nenän käytön puute.

Jotta nenän toimintakyky säilyisi, sitä tulee käyttää jatkuvasti. Sekä sisään, että ulos hengitettäessä. Tällöin värekarvat toimivat oikein ja nappaavat kiinni ilman epäpuhtauksia sekä kuljettavat limakalvoilla olevaa limaa eteenpäin.

Antibakteerisella limalla on oma tärkeä tehtävänsä taudinaiheuttajien tuhoajana – älä siis ole liian innokas nenäkannun käyttäjä!

Mikäli nenän käyttö on vajaata, sen toiminta lamaantuu ja limakalvoille muodostuu pieniä tulehduspesäkkeitä. Tämä aiheuttaa turvotusta ja lisääntynyttä liman tuotantoa.

Huom! Jatkuva niistäminen pitää yllä limakalvojen tulehdustilaa, joten sitä kannattaa välttää.

Kun nenä vähänkin tukkeutuu, helposti siirrytään hengittämään suun kautta. Tätä tulisi välttää, koska suuhengitys on aina volyymiltaan liian suurta, jolloin sileät lihakset supistuvat. Tästä aiheutuu ilmatiehyeiden supistuminen sekä liman tuotannon lisääntyminen, jolloin nenä tukkeutuu entistä enemmän.

Hengitysharjoituksilla hengitysvolyymia pienennetään, jolloin sileät lihakset rentoutuvat ja nenän ontelot avautuvat. Kun nenä avautuu edes hieman, siirrytään heti käyttämään sitä mahdollisimman paljon. Suun pysyessä kiinni, nenä pysyy auki – nuhasta huolimatta. Pikkuhiljaa nenän limakalvo toipuu, tulehdustilat rauhoittuvat, limantuotanto normalisoituu ja värekarvojen toiminta elpyy.

 

NENÄNAVAUSHARJOITUKSIA

1. Voit testata oman tukkoisen nenäsi avaamista kävelemällä lyhyitä matkoja hengitystä pidättäen. Yritä pitää hengityksesi maltillisena pidätyksen jälkeen, jotta et hukkaa pidätyksen aikana kertynyttä hiilidioksidia. Hiilidioksiditason nousu rentouttaa sileitä lihaksia, jolloin nenän ontelot alkavat avautua.

2. Mikäli hengitys kulkee jotenkuten nenän kautta, saat nenän avautumaan myös vain sitkeästi kävelemällä nenän kautta hengittäen (ilman hengityksen pidättämistä). Älä pelästy ilmanloppumisen tunnetta, se kertoo hiilidioksiditason noususta. Nenä alkaa avautua muutaman minuutin kuluessa.

3. Voit tehdä nenänavausharjoituksen myös tämän videon mukaisesti.

 

Hoitava Hengitys -kursseilla ohjataan hengitysharjoituksia, joita säännöllisesti tekemällä  hengitys normalisoidaan. Normalisoitu hengitys tasaa aineenvaihduntaa, myös histamiinin tuotantoa. Tätä kautta reagointi allergeeneille vähenee tai loppuu kokonaan.

2018-04-26T19:14:11+00:00
Follow by Email
Facebook
Twitter
LinkedIn