fbpx

Hoitava Hengitys -kurssilaisten kokemuksia

Hoitava Hengitys -kurssilaisten kokemuksia 2019-05-21T11:46:16+03:00

”Osallistuin Hoitava Hengitys -kurssille syksyllä 2016. Kirjoitan tätä syksyllä 2018, kumppanini juuri lähdettyä kotiinsa Martta-koiran kanssa, ja ihmettelen ja ihastelen lääkkeetöntä elämääni koiran ja omistajan kanssa. Ensi tapaamisella koiran kanssa neljä vuotta sitten kestin noin tunnin verran ennen kuin hengitys alkoi vinkua lähestyvän astmakohtauksen merkiksi ja oli otettava Ventoline esiin.

Minulla on ollut lapsesta lähtien eläinallergia, joka oireili lapsena ja nuorena lievemmin, mutta aikuisiällä aloin saada etenkin hevosten ja koirien läheisyydessä pahenevia astmaoireita.

En ole koskaan halunnut pitää itseäni astmaatikkona, joten olen aina yrittänyt olla eläinten kanssa ja pärjäillä, enkä näin ollen hankkiutunut myöskään astmalääkärille. Yleislääkärin pyytäessäni kirjoittama Ventoline on ollut apuna tiukan paikan tullen.

Vuonna 2007 tähän tuli muutos, kun meille otettiin uusi kissanpentu.

Sain kissasta niin voimakkaita astmaoireita, että en pystynyt enää kävelemään kovaa vauhtia Pyynikin mäkisissä maastoissa, ja hengitys pihisi kotona ja kodin ulkopuolella.”

Siedätyshoitoa

”Menin  erikoislääkärille, joka teki testit ja antoi diagnoosin: allerginen astma. Allergisoivimmat asiat olivat hevonen, koira ja kissa – tässä järjestyksessä. Jo tuolloin, yksitoista vuotta sitten, löysin netistä Buteyko-menetelmän, ja olin vaikuttunut tuloksista, joista luin. Printtasin harjoituksia ja yritin tehdä niitä, mutta harjoittelu ei ollut säännöllistä ja se jäi.

Luin myös siedätyksestä, ja aloinkin siedättää itseäni uudelle perheenjäsenelle: kissalle hankittiin toinen koti, ja se alkoi elää viikonloppukissan elämää; itse aloin inhaloida aamuin illoin lääkärin määräämää hoitavaa astmalääkettä. Pikku hiljaa vähensin lääkitystä ja kissa alkoi olla enemmän meillä, ja kolmen vuoden kuluttua pystyin elämään kissan kanssa lääkkeettä – siedätys onnistui. Kerroin lääkärille koko ajan, mitä tein, ja hän kertoi minulle ettei voi tällaista suositella mutta tietää useita ihmisiä, jotka ovat onnistuneet samalla tavalla.

Neljä vuotta sitten olin tilanteessa, jossa elämääni tuli uusi kumppani ja hänen koiransa – ja tietäen että siedätys on mahdollista, päätin aloittaa vaikka olin koiralle vielä allergisempi kuin kissalle. Olin ehtinyt viettää välissä muutaman vuoden lääkkeetöntä elämää, ja nyt hankin taas hoitavan astmalääkkeen ja aloitin uuden siedätysprojektin, jonka tiesin jo olevan mahdollisen.”

Hoitava Hengitys -kurssille

”Sitten näin netissä mainoksen Hoitava Hengitys -kurssista ja ilahduin kovasti: Buteyko-menetelmään pohjautuvaa menetelmää saattoi nyt opiskella Suomessa ja vieläpä kotikaupungissani! Ilmoittauduin mukaan.

Kurssista ja Hoitava Hengitys -menetelmästä on ollut minulle suurta hyötyä. En kärsinyt kurssin aloittaessani arjessa hengitysvaikeuksista vaan ainoa ongelmani oli, että halusin seurustella ihmisen kanssa, jolla oli minua hyvin paljon allergisoiva koira. Kun en ollut koiran kanssa, ei minulla ollut oireita.

Sain kurssilta kuitenkin paljon enemmän! Kaikista tärkeimpänä antina pidän saamaani tietoa hengityksen toiminnasta kemiallisella ja fysiologiselta tasolla.

Olen joogannut pitkään – parikymmentä vuotta – ja tottunut hengittämään nenähengitystä joogatessa ja ylipäänsä valveilla ollessani. Mutta koskaan ei ollut mieleeni tullut, että nenähengitystä voisi ylläpitää myös nukkuessa, pyöräillessä, kuntosalilla ja aivan kaikkialla. Tämän ymmärrettyäni aloin nukkua suu teipattuna (nyt jo kohta kaksi vuotta yhdenkään yön jäämättä väliin), pyöräillä työmatkat suu kiinni, jopa lukea ääneen kirjaa siten, että otan välihengitykset nenän kautta.

En ole tehnyt paikallaan istuen Hoitava Hengitys -harjoituksia, koen että niihin on todella vaikea löytää aikaa kohtuullisen kiireisessä elämässäni, mutta sovellan oppimaani asioita kaikkeen, mitä teen arjessa.”

Saamani hyödyt

”Kunto on huomaamatta kasvanut, minkä olen huomannut erityisesti pyöräillessä – kun aloitin pyöräilyn nenähengityksellä, Pispalan mäet tuntuivat aivan mahdottomilta – nyt en edes ajattele asiaa.

Merkittävin vaikutus on ollut allergiseen astmaan: kun aiemmassa siedätyksessä siedätyin omalle kissalle, tällä kertaa muutos ei kohdistu vain yhteen eläimeen. Olen viettänyt lääkkeettömiä iltoja seurueissa, joissa on useita koiria – ilman oireita. En ole tarvinnut astmalääkettä kertaakaan noin vuoteen.

En ole kokenut takapakkia hengityksen kanssa, mutta olen tietoinen siitä, että takapakki on mahdollinen ja mikäli astmakohtaus tulisi, ottaisin avaavaa lääkettä. On vaikea enää muistaa ottaa Ventoline-kiekkoa mukaan minnekään, mutta yritän pitää sitä mukana kun menen uusien eläinten pariin.

Stressi, väsymys ja muut psyykkisesti haastavat tilanteet voivat vaikuttaa hengitykseen eikä kaikkea voi kontrolloida – siksi en halua sanoa parantuneeni vaan ajattelen että astmaoireet ovat nyt poissa – ja toivottavasti pysyvätkin poissa.”

Hoitava Hengitys arjessa

”Jatkan ilman muuta nykyisen kaltaista harjoittelua, jossa harjoittelu lomittuu liikuntaan ja arkielämään, loppuelämäni, sillä siitä on tullut elämäntapa kuten joogasta. Nämä kaksi asiaa myös täydentävät toisiaan hienosti – en näe harjoitusten välillä mitään ristiriitaa.

Kun kävelen muutenkin päivittäin, teen samalla vähennettyä hengitystä; kun joogaan, keskityn hengitysharjoituksissa erityisesti pitkiin uloshengityksiin. Viime kesän 124 km pituisella vaellusreissulla en avannut suuta vaikka nousimme jyrkkiä portaita tai rinteitä rinkka selässä.

Olen suositellut kurssia monille: ihmisille, jotka hengästyvät portaissa ja puuskuttavat suun kautta, niille jotka kärsivät jokakeväisistä siitepölyallergioista tai kokevat oireita kuten lihasten puutumista tai pistelyä. Menetelmää voi mielestäni suositella kenelle vain omasta tai läheisen hyvinvoinnista kiinnostuneelle.”

Tuula Kivelä, Tampere

”Osallistuin kuusi viikkoa kestävään Hoitava Hengitys Kunto nousuun -verkkovalmennukseen, joka alkutalvesta 2019.

Ryhdyin teippaamaan suuni yöksi heti valmennuksen alettua. Teippaus ei tuntunut minusta yhtään hankalalta eikä ajatuksena ahdistanut. Aloin myös tekemään hengitysharjoituksia sekä kiinnittämään hereillä ollessani lähes koko ajan huomiota hengittämiseeni ja siihen, että hengitän tietoisesti nenän kautta.

Heti ensimmäisten viikkojen aikana huomasin muutosten alkaneen tapahtua; kuorsaaminen väheni huomattavasti, ajoittainen öinen hikoilu loppui lähes kokonaan ja olo tuntuu virkeämmältä parempien yöunien ansioista.

Alussa haasteena oli lisääntynyt liman eritys, mutta se on vähentynyt viikkojen myötä.

Hengitysharjoitusten tekemisessä Marketan ohjaus videopuhelun välityksellä oli tosi hyvä ja mukava juttu. Tuli tunne, että harjoituksia tehdään yhdessä.

Voin suositella kaikille Hoitava Hengitys -kurssia. Itse ainakin olen saanut lisättyä hyvää oloa elämääni nenähengityksen avulla ja matka oikean hengityksen maailmassa jatkuu edelleen.”

Kirsi Kuusela, Kuopio

”Minulla on ollut lapsesta lähtien atooppista ihottumaa ja lisäksi sairastuin astmaan noin 10 vuoden ikäisenä. Sekä ihottuma että astma olivat jaksottain hyvin vaikeita ja elämänlaatuni heikkoa.

Talvisin sairastuin yleensä pari kertaa vaikeisiin poskiontelutulehduksiin ja vuosittain söin antibiootteja 1-2 kertaa ja kortisonikuureja 1-2. Astmalääkkeenä oli myös Ventoline ja Pulmicort.

Olin jo pitempään ajatellut, että eihän näistä lääkkeistä oikeastaan apua ollut, koska joka vuosi sairastuin uudestaan – eli oireet eivät poistuneet kokonaan, ne helpottuivat vaan hetkeksi lääkkeiden myötä.”

Ruokavaliosta apua

”Pari vuotta sitten sain tarpeekseni lääkkeistä ja lähdin etsimään lääkkeettömiä itsehoitomuotoja.

Muutin ruokavaliotani ja jätin pois valkoisen sokerin, gluteenin ja maitotuotteet. Muutoksen myötä  ihottuma hävisi kokonaan ja limaisuus väheni. Yllätyin miten helppoa se oikeastaan oli ja kuinka nopeasti sain tuloksia uudella ruokavaliolla!

Nyt oli jäljellä vielä astma ja hengittäminen. Googlasin lisää ja löysin Buteyko-menetelmän, Hoitavan Hengityksen sekä Marketan. Asuin silloin Kemiönsaarella eikä minulla ollut mahdollisuutta osallistua tarjolla oleville kursseille, joten varasin Skypen välityksellä pidettävän yksityiskurssin. Systeemi toimi aivan loistavasti! Marketta ohjasi hengitysharjoituksia videopuheluissa ja lähetti lisäksi kirjallista materiaalia sähköpostitse.”

Hengityskurssilta uusi elämä

”Järkytykseni oli suuri kun opetuksen myötä tajusin kuinka väärin olinkaan hengittänyt – ja kuinka kauan! Olin ollut suuhengittäjä vähintään 10-15 vuotta, joten nenäni oli aina tukkoinen. Nenähengitykseen siirtyminen tuntui alussa todella vaikealta, mutta sain hyviä neuvoja miten tukkoinen nenä avataan ja pidetään auki. Siitä alkoi uusi elämäni!

Erityisen hyvin jäi mieleeni Marketan ohje nenähengityksestä: ”Kävele aina nenähengityksellä, ja mikäli tulee tarve avata suu, hidasta vauhtia. Kävele vain sitä vauhtia, minkä pystyt nenähengityksellä tekemään.” Se olit todella vaikeaa. Olen tottunut kävelemään reippaasti, varsinkin koiran kanssa, mutta nyt en pystynyt. Koira oli hämillään kun käveltiin niin hitaasti ja katsoi minua usein, että onko jotain vialla? Pikku hiljaa pystyin kävelemään nopeammin ja nykyisin pystyn kävelemään hyvin reippaasti pelkästään nenän kautta hengittäen. Nenäni on nykyisin aina auki!

Elämänlaatuni on parantunut huimasti! Elän ihottumatonta elämää ja 97% astmatonta elämää.

Asumme ja työskentelemme nykyään mieheni kanssa Portugalissa. Suomessa talvipakkasilla käydessäni käytän hieman astmalääkkeitä, mutta muuten en niitä enää tarvitse.

Mikäli haluan jossain vaiheessa hengitysharjoituksiin sparrausta, voin välimatkasta huolimatta varata Marketalta pari lisätuntia – kiitos Skype-yhteyden.

Suosittelen kovasti muillekin Hoitavan Hengitys -kursseja. Itse sain kurssin myötä uuden elämän!”

Kati Sandelin, Portugal

Facebook
Facebook
Twitter
LinkedIn